40 vjet Muzeu Kombëtar i Artit Mesjetar

  • Fjoralba Prifti Muzeu Historik Kombëtar
Fjalëkyçet: Muzeu Kombëtar i Artit Mesjetar

Abstrakt

Muzeu Kombëtar i Artit Mesjetar, u krijua në vitin 1980, dhe përmban një nga koleksionet më të pasura të Mesjetës, të Artit Bizantin dhe PostBizantin, si dhe objekteve të tjera joreligjoze. Në fondet dhe ekspozitat e tij numërohen mbi 8000 objekte, (ikona, gur, dru, cope dhe metale). Këto artefakte janë dëshmi e qartë e pasurisë sonë artistike dhe trashëgimisë kulturore.

Me një gamë shumë të gjerë, shumë prej tyre janë objekte religjoze, ku për fenë shpenzohej ar dhe kohë, krijohej art, dhe bëheshin luftra për pushtet. Por, dhe shumë të tjera, kanë karakter dekorativ apo funksional. Të gjitha, kanë patur një vend dominant në jetën e përditshme të asaj kohe.

Pas shumë ikonoklastesh, një periudhe shumë shekullore të pushtimit otoman, pas një historie mbijetese, të popullit tone, të një lufte të pafund, ku sundues të ndryshëm gjithmonë kanë tentuar për të përvetësuar apo nënvlerësuar trashëgiminë tone kulturore, asnjë nuk mundi ta shkatërrojë më shumë, se diktatura e egër, 50 vjeçare

Downloads

Download data is not yet available.
Botuar
2020-12-23
Si të Citoni
Prifti, F. (2020). 40 vjet Muzeu Kombëtar i Artit Mesjetar. Studime Muzeologjike, 10(10), 60-76. Retrieved from http://albanica.al/studime_muzeologjike/article/view/110
Numri i leximeve: 10
Numri i shkarkimeve: 1

Downloads

Download data is not yet available.