Banja e Ad Quintum (milium), Bradashesh (Elbasan)

Autorët

  • Prof. Dr. Mario de Matteis

DOI:

https://doi.org/10.54273/ra.v2i1.140

Abstrakti

Ndërtimi: Gjysma e dytë e shekullit II pas Krishtit; teknikë ndërtimi: opus incertum.

Braktisja e strukturës termale, jo aq shumë për shkak të zhvillimit qytetar të Skampës fqinje, por pothuajse me siguri për shkak të përdorimit të reduktuar të stacionit stacionar (mutatio) është vërtetuar nga historianët dhe studiuesit, në fillimin e shekullit VI pas Krishtit.

Kompleksi arkitektonik i përbërë nga spas dhe nymphaeum (exedra) u zbulua në vitin 1968 gjatë një fushate gërmimi arkeologjik nga arkeologu i atëhershëm i ri Neritan Ceka dhe Lazar Papajani dhe ndodhet në komunën e Bradasheshit, rreth 7.4 km (= 5 milje romake) në veriperëndim të Elbasanit, vetëm 40 metra nga rruga romake Egnatia (Copë rruge: Peqin-Skampa (Elbasan).

Fjalët kyçe:

Revista Albanon

Shkarkimet

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Downloads

Botuar

2021-10-18

Si të citoni

De Matteis, M. (2021) “Banja e Ad Quintum (milium), Bradashesh (Elbasan)”, Albanon. Elbasan, Albania, 2(1), pp. 33–40. doi: 10.54273/ra.v2i1.140.

Numri

Seksioni

Artikujt