Tradita zakonore e dasmës në qytetin e Elbasanit

Autorët

  • Aleks Vini

DOI:

https://doi.org/10.54273/ra.v1i1.65

Abstrakti

Thirrjet për në dasëm, në kohët e shkuara, bëheshin brenda Kalasë me anën e një gruaje që ishte shërbëtore në atë familje që bënte dasmën. Ajo shkonte nëpër të gjitha shtëpitë, duke e bërë atë thirrje me fytyrë të zbuluar, pa napë e ferexhe. Kjo grua quhej “ftuese” dhe shkonte në çdo shtëpi ku kishte porositë, hynte deri në oborr a në çardhak dhe u thoshte grave të asaj shtëpie të urdhëronin e të vinin familjarisht tek X-i, duke u hedhur një kokërr sheqeri përdhe. Përgjigjja që i kthehej ishte: “U trashëgofshi e u plakshi!”. Ajo familje e dinte që ishte e thirrur për darkë në shtëpinë e dhëndrrit, ku shkonte vetëm një burrë e një grua, pa marrë fëmijë nga pas.

Fjalët kyçe:

Revista Albanon

Shkarkimet

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Downloads

Botuar

2020-05-21

Si të citoni

Vini, A. (2020) “Tradita zakonore e dasmës në qytetin e Elbasanit”, Revista Albanon, 1(1), pp. 26–35. doi: 10.54273/ra.v1i1.65.

Numri

Seksioni

Artikujt