Etnografia e të folurit për lidhjen e fejesës në traditën shqiptare: formulësimet, urimet, përshëndetjet

Autorët

 • Miaser Dibra Instituti i Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit (IAKSA)

Abstrakti

Etnografia e të folurit është një këndvështrim interesant i shprehjeve, të paraqitura si standard gjuhësor, me ngarkesë domethënëse emocionale linguistike, të përdorura në momente të caktuara, përfshirë edhe jetën rituale. Ajo shqyrton e hulumton në aspektin sociolinguistik shprehje e mënyra të thëni, të cilat kanë një bosht të caktuar etnografik dhe paraqesin interes për larminë e variacioneve gjuhësore të shpalosura tradicionalisht në këto ceremoni. Këtë synon edhe materiali i paraqitur në këtë studim lidhur me etnografinë e të folurit në traditën gojore shqiptare gjatë lidhjes së fejesës, duke u përqendruar në fjalët e urta, urimet, përshëndetjet, formulësimet e gatshme, të kthyera në rutinë zakonore dhe domosdoshmëri të natyrshme shoqëruese. Studimi ndalet edhe në ciklin e këngëve të fejesës, të cilat aplikohen të lidhura ngushtë me zakonet që kanë të bëjnë me momentin e dhënies së fjalës, me shenjat e fejesës, me mënyrat e njohura të të shprehurit në ceremoninë përkatëse dhe dhuratat e bëra me këtë rast.

Fjalët kyçe:

etnografi e të folurit, këngë, shprehje, ceremoni

Shkarkimet

Download data is not yet available.

References

 1. Berisha, Kolë. 2013. Përreth sofrave. Lezhë: Gjergj Fishta.

 2. Bardhoshi, Nebi. 2015. Antropologji e Kanunit. Tiranë: Pika pa sipërfaqe.

 3. Brisku, Bahri. 2012. Këngë popullore të shqiptarëve në Mal të Zi. Ulqin: Rozafa. Çapaliku, Alfred, Miaser Dibra dhe Shpresa Rama. 2006. Paralele folklorike

 4. ndërkufitare. Shkodër: Camaj-Pipa.

 5. Çaushi, Abedin. 1974. “Martesa në qytetin e Elbasanit”. Etnografia shqiptare 5: 231- 256.

 6. Çoçaj, Nexhat. 2012. Hasi.Enciklopedi etnokulturore IV. Durrës: Pavarësia.

 7. Dibra, Miaser. 2017. Këngë dasme, Antologji. Tiranë: Akademia e Studimeve

 8. Albanologjike.

 9. Dibra, Miaser. 2016a. “Disa aspekte të psikologjisë popullore për fejesën

 10. tradicionale ndër

 11. shqiptarë, pasqyruar në krijimtarinë gojore”. Gjurmime albanologjike 46: 90 – 112. Dibra, Miaser. 2016b. “Fjalënusja në krijimtarinë gojore tradicionale.” Kultura

 12. popullore 1-2: 47 – 77.

 13. Dibra, Miaser. 2004. Ceremoniali i dasmës në qytetin e Shkodrës. Tiranë: Akademia e

 14. Shkencave.

 15. Doçi, Pal. 1996. Vetëqeverisja e Mirditës, Tiranë: Botime Enciklopedike. Dojaka, Abaz. 1983. Dasma në Shqipëri, Tiranë: 8 Nëntori.

 16. Durham Edith. 1998. Brenga e Ballkanit. Tiranë: Argeta-LMG.

 17. Elezi, Ismet. 2002. E drejta zakonore e Labërisë. Tiranë: Toena.

 18. Elezi, Ismet. 2006. Kanuni i Labërisë, Tiranë: Toena.

 19. Fetahu, Petrit. 2003. Studime folklorike dibrane. Dibër e Madhe: Dibra.

 20. Halili, Lindita. 2012. Ceremoniali i dasmës lumjane. Shkodër: Fiorentina. Hasluck, Margaret. 2005. Kanuni-Ligji i pashkruar shqiptar. Lezhë: Lisitan. Ilia, Frano. 1993. Kanuni i Skënderbeut. Milot: Rosa.

 21. Çetta, Anton, përg. Këngë dasme. 1980. Prishtinë: Instituti Albanologjik. Krasniqi, Mark. 1991. Nga gurra e traditës. Prishtinë: Zëri.

 22. Krasniqi, Mark, përg. 1987. Rugova: monografi etnografike. Prishtinë: Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës.

 23. Kodra, Vitore. 2013. Dasma në Dukagjin. Shkodër: Camaj-Pipa.

 24. Kujxhia, Gjon. 1943. Valle Kombëtare, Dasmë Shkodrane. Firenze: Il cenacolo. Lirika Popullore 4, 1990. Tiranë: Akademia e Shkencave.

 25. Memia, Myftar. 1962. “Dasma në Malësinë e Gjakovës”. Etnografia shqiptare 1: 276-307.

 26. Mitrushi, Llambrini. 1972. “Dasma në lalët e Myzeqesë” Etnografia shqiptare 4: 175-217.

 27. Shkurtaj, Gjovalin. 2010. Etnografia e të folurit të shqipes. Tiranë: Morava. Shqefni, Mimoza. 2011. Dasma tradicionale dibrane. Tiranë: Geer.

 28. Tirta, Mark. 2003. Etnologjia e shqiptarëve. Tiranë: Geer.

 29. Uçi, Alfred. 1989. Estetika.Tiranë: SHBLU.

 30. Vaqarri, Sabina. 2014. Rite e zakone të dasmës tradicionale tiranase, Tiranë: Iceberg. Xhagolli, Agron, Miaser Dibra, Afërdita Onuzi, Albana Velianj, Shefqet Hoxha, Shaban Sinani, Ariana Seiti, Jaho Brahaj. 2010. Klasifikimi dhe digjitalizimi i prozës dhe poezisë popullore shqiptare. Tiranë: Qendra e Studimeve Albanologjike.

Downloads

Botuar

2023-05-12

Si të citoni

Dibra, M. (2023). Etnografia e të folurit për lidhjen e fejesës në traditën shqiptare: formulësimet, urimet, përshëndetjet. Antropologji, 1(1), 89–110. Retrieved from https://albanica.al/antropologji/article/view/723