Diplomacia ndërkombëtare dhe konferenca e Rambujesë 1998-1999

Autorët

DOI:

https://doi.org/10.58923/diskutime.v12i31-32.3868

Abstrakti

Ndërkombëtarizimi i çështjes së Kosovës në arenën ndërkombëtare kishte qenë një proces mjaftë i vështirë, në të cilën kishin ndikuar akterë nga më të ndryshëm. Sëpari duhet theksuar që nga vitet 1990 politika paqësore e ndjekur nga shqiptarët në krye me liderin historik Ibrahim Rugovën në fillimet e saj ishte parë e domosdoshme. Kjo domosdoshmëri u cilësua si e drejt deri në vitet 1995, kur edhe ishte mbajtur Konferenca e Dejtonit. Pas mbajtjes së Konferencës së Dejtonit shqiptarët ishin ndjerë të përjashtuar dhe çështja e tyre nuk ishte diskutuar fare në këtë Konferencë, kjo mendohej se ishte një porosi e qartë për shqiptarët nga faktori ndërkombëtar. Bile në këtë konferencë kishte pasur diplomat që si përgjigje ndaj shqiptarëve se pse nuk ishte diskutuar çështja e tyre në Konferencën e Rambujesë, ai kishte thënë që në Rambuje ishin ftuar ata që kishin luftuar. Pra duhej të mendohej për radikalizimin e lëvizjes dhe veprimeve të shqiptarëve në raport me dhunën dhe gjenocidin që po vazhdonte të ndodhte ndaj tyre në Kosovë nga regjimi i Millosheviçit. Kështu pas masakrave që filluan të ndodhnin në Qirezë e Likoshan e Prekaz, shihej qartë që vetëm me luftë të armatosur ndoshta shqiptarët mund të trajtoheshin në nivele më të larta të diplomacisë ndërkombëtare dhe mund të bëheshin pjesë e Konferencave ndërkombëtare si ajo e Rambujesë. Rambuje ishte cilësuar me plotë të drejt si niveli më i lartë i ndërkombëtarizimit të çështjes së Kosovës, kjo fal edhe luftës çlirimtare të UÇK-së që kishin filluar shqiptarët. Pra pa këtë luftë vështirë që do të organizohej një konferencë e nivelit të tillë ndërkombëtare dhe që do të trajtohej çështja e Kosovës në mënyrë kaq serioze nga Bashkësia Ndërkombëtare. Prandaj mendoj që Konferenca e Rambujesë ishte një fillim i një kapitulli të ri për Kosovën dhe shqiptarët, kapitull i cili do të kulmoj me çlirimin e Kosovës nga Serbia dhe pavarësinë e saj në vitin 2008.

Fjalët kyçe:

Kosovë, Konferenca e Rambujesë, Diplomaci

Shkarkimet

Download data is not yet available.

Author Biography

Behxhet Dibrani, University of Prishtina ”Hasan Prishtina”,

PhD Candidat, Faculty of Phylosophy, Departament of History, University of Prishtina, ”Hasan Prishtina”, Prishtinë, Republic of Kosovo, Phone:+38344650719, Email: bdibrani@hotmail.com,   https://orcid.org/0009-0006-9301-9596

References

 1. Buxhovi Jusuf, Kosova 1999-2001, Faik Konica, Prishtinë, 2018

 2. Edita Tahiri, Konferenca e Rambujesë, Dukagjini, Pejë, 2001

 3. Erich Rathfelder , Historia e Një Konflikti, Koha, Prishtinë,2023

 4. Halim Bajraktari, Roli dhe Prespektiva Europiane e Kosovës, punim doktorature, Universiteti i Tiranës,Tiranë, 2014

 5. Jacques Baudoin, Lindja e Një Demokracie: Hashim Thaçi dhe Rruga drejt Kosovës së Pavarur 1987-2008, Prishtinë, Buzuku, 2018

 6. James Pardew, Paçebërësit - Lidershipi amerikan dhe fundi i gjenocidit në Ballkan, Koha, Prishtinë, 2021

 7. Joscha Fischer, Vitet kuq-gjelbër, Politika e Jashtme gjermane nga Kosova e deri më 11 shtator, Koha, Prishtinë,2007

 8. Lulzim Nika, Diplomacia Ndërkombëtare dhe Çështja e Kosovës 1997-1999,punim doktorature, Universiteti i Prishtinës, Prishtinë, 2019

 9. Marc Weller, Shtetësia e Kontestuar: Administrimi Ndërkombëtar i luftës së Kosovës për Pavarësi, Prishtinë, 2011

 10. Martti Ahtisaari, Detyra në Beograd, Trend, htinë,2008

 11. Sinani, Arsim,. Zyrtarizimi i gjuhës shqipe në përputhje me Marrëveshjen Kornizë të Ohrit. Studime Historike 03-04 (2016): 235-263.

 12. Tim Judah, Kosova: Çfarë duhet të dijë secili, Artini, (Prishtinë:2020

 13. Tony Blair, Një rrugëtim, Tiranë,2011

 14. Wesley Clark, Të Bësh Luftë Moderne, zëri, Prishtinë, 2003.

Downloads

Botuar

2024-02-07

Si të citoni

Dibrani, Behxhet. 2024. “Diplomacia ndërkombëtare Dhe Konferenca E Rambujesë 1998-1999”. Diskutime 13 (31-32):8-15. https://doi.org/10.58923/diskutime.v12i31-32.3868.