Gërmime në qytezën Ilire të Rosujës

Rrethi i Tropojës

Authors

  • Bep Jubani
  • Neritan Ceka

Abstract

Në verat e viteve 1964-1965 u ndërmorën kërkime arkeologjike në vendbanimin e fortifikuar ilir të Rosujës, i quajtur në popull "Gjytetat e Rosujës" që ndodhet rreth 6 km në JP të qytetit Bajram Curri, në fshatin e sotëm Bunjaj. Vendbanimi shtrihet mbi kurrizin e dy valëzimeve shkëmbojre të emërtuara nga vendasit "Gjyteti i madh" e Gjyteti i vogël" të cilat bëjnë pjesë në vargun e gjatë të lartësive malore që zbresin nga Mali i Hekurave deri në lumin e Valbonës. Në të dy anët e tij, lindore e perëndimore rrjedhin në dy lugje të thella përroi i Grazhdanit dhe ai i Gashit.

Downloads

Download data is not yet available.

References

  1. Në gërmimet përveç autorëve, morën pjesë edhe Llazar Papajani, arkeolog, Nikë Baba e Ali Oseku, skicografë, dhe studentët e Fakultetit të historisë e të filologjisë: Valdet Meta-Duraku, Ndue Ukcama, Luan Maltezi dhe Liri Karaj.

  2. B. Jubani, Raport i ekspeditës informative në rrethin e Tropojës. Dorëshrkim A.S.A. Njoftimin e parë për këtë vendbanim e kemi që në vitin 1961 nga Murat Gecaj.

  3. Dh. Budina, Diskutim rreth kumtesës së S. Islamit dhe H. Cekës, «Të dhëna të reja mbi lashtêsinë ilire në Shqipëri», K.I.S.A., Tirane, 1965, f. 646

  4. B. Jubani, Qeramika ilire e qytezës se Gajtanit. S. H. 1966, 1. f. 47.

  5. Fr. Prendi, Dh. Budina, Kalaja e Irmajt, B.U.SH.T. , SH.SH. , 1963, 4, fig. 17.

  6. B. Dautaj Zbulimi i qytetit Ilir Dimal, S,H. 1965, 2.

  7. B. Jubani, Tri varëse ilire, përmbajtja e zhvillimi i tyre, S.H. 1967, 2.

  8. F. Prendi, Dh. Budina, vep. cit. fig. 13

Downloads

Published

2023-08-24

How to Cite

Jubani, B., & Ceka , N. (2023). Gërmime në qytezën Ilire të Rosujës: Rrethi i Tropojës. Iliria, 1(1), 49–68. Retrieved from https://albanica.al/iliria/article/view/2664

Issue

Section

Articles