Kalaja e Ripësit

Gërmime te vitit 1962

Authors

 • Dhimosten Budina

Abstract

Kjo kala ndodhet rreth 2-3 km. në juglindje të fshatit Zminec (rrethi i Sarandës) 1), në afërsi të kufirit tonë shtetëror. Vendbanimi shtrihet mbi një kodër të vogël, pothuajse të zhveshur, që ngrihet në krahun e djathtë të rrjedhjes së
sipërme të lumit Pavël. Nga veriu kodra bashkohet përmes qafës së ngushtë të Qesarajt me malin e lartë Xhedilla; në anën lindore dhe jugore, jo shumë larg kodrës, kalon një degë e lumit Pavël; në anën perëndimore, përfund kodrës, kalon përroi i thellë dhe i ngushtë i Sinosit. Këto kushte gjeografike, si dhe pozita mbizotëruese e kodrës mbi zonën përreth kanë krijuar rrethana të favorshme për një mbrojtje të mire natyrore të këtij vendbanimi ilir. Kjo vihet re sidomos në anën perëndimore të kalasë, ku terreni pëson një rënje të theksuar dhe shndërrohet
në një rrëpinë të pangjitshme shkëmbore që bie thikë deri në fund të kodrës (fig. 1). Anët më pak të mbrojtura të kodrës kanë qenë përforcuar me mure të forta mbrojtëse, mbeturinat e të cilit ruhen akoma edhe sot.

Downloads

Download data is not yet available.

References

 1. Kalaja u vizitua nga autori në vitin 1959 gjatë një ekspedite informative për njohjen me monumentet arkeologjike të krahinës së Theollogos (rrethi i Sarandës).

 2. Emrin Ripes, kodra e vogël e ka marrë nga një fshat i braktisur që ndodhet rrëzë shpatit

 3. Ne këto gërmimepërveç autorit,morën pjesë B. Dautaj, arkeolog, dhe M. Turkeshi,skicograf.

 4. Dh. Budina, Diskutim rreth kumtesës së S. Islamit, H. Cekës «Të dhëna të reja mbi lashtësinë Hire në Shqipëri» K.I.S.A. Tirane, 1965, f. 645.

 5. S. Islami, Kalaja Hire e Xibrit, Tirane 1969, f. 316.

 6. F. Prendi, K. Zhegu — Lisi në dritën e të dhënave të reja arkeologjike, S. H. 1971 , 1 . f . 1 55-205-

 7. Dh. Budina, vep. e cit. f. 645.

 8. Dh. Budina, Kumtim mbi gërmimet arkeologjike në Antigone. B.A., viti 1969, F. Prendi, Dh. Budina, Kultura e luginës së Drinosit në mijëvjeçarin e I p.e. sonë, S. H, 2 1971, f. 145.

 9. F.Prendi, Dh. Budina, Kalaja e Irmajt, B.U.SH.T. SH.SH. 1963, 4, f.30. Shih edhe B. Dautaj : Zbulimi i qytetit ihr Dimal, S. H. 1965, 2, f. 97; shih dhe B. Dautaj, Raport i gërmimeve të kalasë Krotinës (Dimal) të viteve 1964-1965. Dorëshkrim A. S. A.

 10. F. Prendi, Dh. Budina, Kalaja e Irmvjt , B.U.SH.T, 1963, 4 f. 26-27

 11. A. Mano, Të dhëna mbi qeramikën masive të Apollonisë, përdorur si material ndërtimi, S. H. 1965, 1, f. 60, Shih edhe F. Prendi, Dh. Budina, Po aty f. 22.

 12. F. Prendi, Dh. Budina, Po aty, f. 36; fig. 24 dhe literatura e cituar prej tyre.

 13. Po aty, f. 35.

 14. S. Islami. H. Ceka, — F. Prendi, S. Anamali, Zbulime në luginën e Matit, B.SH.SH

 15. , 1. Këto lloj gjilpërash në Mat janë gjetur në varre më të hershme se periudha helenistike, ndërsa në Durrës në varret e periudhës helenistike. Për këtë shih S. Anamali, Nekropoli helenistik i Epidamnit, B.SH.SH. 1957, 1, f. 38.

 16. B. Dautaj, Zbulimi i qytetit ilir Din.al, S. H. 1968, f. 145.

 17. F. Prendi, La civilisation Préhistorique de Maliq, S.A., 1966, I, f. 260.

Downloads

Published

2023-08-24

How to Cite

Budina , D. (2023). Kalaja e Ripësit: Gërmime te vitit 1962. Iliria, 1(1), 69–82. Retrieved from https://albanica.al/iliria/article/view/2665

Issue

Section

Articles