Karakterizimi kimik me teknikën GC/FID për vajin esencial të popullatave të salvia officinalius që rriten në Shqipëri

Autorët

  • Aurel Nuro
  • Dorina Shëngjergji
  • Aurora Napuçe
  • Aida Dama
  • Jonida Salihila
  • Aida Dervishi
  • Dhimitër Peçi

DOI:

https://doi.org/10.55312/op.vi1.4544

Abstrakti

Objektivat: Në këtë studim janë sjellë të dhëna nga analiza kimike e vajit esencial të bimës të llojit Salvia officinalis nga Jugu, Juglindja dhe Verilindja e Shqipërisë. Salvia officinalis është një bimë natyrore në rajonin e Mesdheut dhe tashmë e përhapur dhe e përshtatur në shumë zona të tjera në të gjithë botën. Ajo është e njohur qysh në lashtësi për përdorime mjekësore, kulinarie dhe si bimë zbukuruese e kopshteve. Pjesët bimore të sherebelës përmbajnë një numër shumë të madh të komponimeve të derivuara prej saj si vajra esencialë, kripëra minerale, vitamina që njihen për efektet e tyre parandaluese dhe shëruese të disa sëmundjeve. Komponentët aktivë që gjenden zakonisht tek sherebela, duket se janë te vaji esencial i saj, i cili përmban përqendrime më të mëdha të ketoneve: α-tujon, and β-tujon. Duhet shtuar se gjethet e sherebelës përmbajnë një numër shumë të madh komponimeve të tjerë, përfshi cineolin, borneolin, acidin nikotinik, flavone, etj. (1; 2; 3)

Fjalët kyçe:

Salvia officinalis, vajra esencialë, α-thujone, β-thujone, GC/FID.

Shkarkimet

Download data is not yet available.

References

  1. Asllani, U., Bimët eterovajore dhe mjekësore që rriten në Shqipëri, 2000.

  2. Kathe, W., Honnef S. & Heym A., Medicinal and Aromatic Plants in Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia and Romania. A study of the collection of and trade in medicinal and aromatic plants (MAPs), relevant legislation and the potential of MAP use for financing nature

  3. conservation and protected areas” WWF Deutschland/ TRAFFIC Europe-Germany, 2008.

  4. Bozin, B., Mimica-Dukic N., Simin N., Anac-kov G., Characterization of the volatile composition of essential oils of some Lamiaceae spices and the Nantimicrobial and antioxidant activities of the entire oils, J. Agric. Food Chem., 2006; Vol. 54, 1822-1828.

  5. Daferera, D. J., Ziogas B. N., Polissiou M. G., GC–MS analysis of essential oils from some greek aromatic plants and their fungitoxicity on Penicillium digitatum, Journal of Agricultural Food Chemistry, 2000; Vol. 48, 2576–2581.

  6. David F., Scanlan F., Sandra P., Szelewski M., Analysis of essential oil compounds using retention time locked methods and retention time databases, Application, Agilent Technologies, 2010; 5988-6530 EN.

  7. Konig, W. A., Bulow N., Saritas Y., Identification of sesquiterpene hydrocarbons by gas phase analytical methods, Flavour Fragr. J., 1999; Vol. 14, 367-378.

  8. Adams, R P., Identification of essential oil components by gas chromatography/ mass spectroscopy, Allured Publishing Cor-poration, 1995; Carol Stream: Illinois, USA

Downloads

Botuar

2024-05-22

Si të citoni

Nuro, A., Shëngjergji, D., Napuçe, A., Dama, A., Salihila, J., Dervishi, A., & Peçi, D. (2024). Karakterizimi kimik me teknikën GC/FID për vajin esencial të popullatave të salvia officinalius që rriten në Shqipëri. Optime, (1), 29–39. https://doi.org/10.55312/op.vi1.4544

Numri

Seksioni

Articles

Artikujt më të lexuar nga i njëjti autor

1 2 3 4 > >>