Eqerem Çabej, Shkodra dhe huazimet Venedikase

Autorët

  • Willy Kamsi

Abstrakti

Në Institutin e Studimeve Shqiptare, i cili ma vonë, nen presidencen e At Anton Harapit, u kthye në Instituti Shqiptar për
Shkenca e Arte, pata punue përkohësisht, në moshë shumë të re, kur shkollat ishin të mbyUuna, gati një vjetë (më.1944), nën drejtimin e Prof. Filip Fishtës, në Biblotekën e pasun albanologjike të atij Instituti. Aty qenë hedhë bazat e institucionit të parë shkencor albanologjik të vendit tonë, i ciU qe trashigue prej shtetit komunist. Këta hapa të parë për lulëzimin e kulturës e të shkencës shqiptare, qenë meritë, dhe nuk duhet mohue, e njenit ndër shkrimtarët ma në za të letërsisë sonë, Ernest Koliqit, i cili e themeloi këtë Institut më 1940. Sikurse duhet kujtue, me ketë rasë, në nji kohë ma të hershme, kontributi i shquem i Luigj Gurakuqit
në themelimin e Komisisë Letrare në Shkodër më 1916, e cila do të ishte berthama e nji Akademie të Shkencave Shqiptare, dhe
prej bibliotekës të së cilës pati zanafillën e vet Biblioteka Kombtare e Shqipnnisë.

Shkarkimet

Download data is not yet available.

Downloads

Botuar

2023-06-05

Si të citoni

Kamsi, W. (2023). Eqerem Çabej, Shkodra dhe huazimet Venedikase. Phoenix, 2(5-6), 66–69. Retrieved from https://albanica.al/phoenix/article/view/1132

Numri

Seksioni

Artikuj