Rexhep Ismajli, "Në gjuhë " dhe " mbi gjuhën " . Rrjedha e planifikimit të Shqipes në Kosovë 1945 - 1968 , Dukagjini [biblioteka Fryma], Pejë 1998, fq. 330.

Autorët

  • Armin Hetzer

Abstrakti

Për me vërtetue identitetin e vet, popujve të vegjël të Europës zakonisht i duhet nji teori, e cila ka lidhje me gjuhën dhe mbron
diçka të veçantë. Të shkon mendja tek baskët, irlandezët, baltikasit e kështu me rradhë, të cilët kurdoherë në lashtësi. prej
mungesës së lidhjeve të afërta, u janë drejtue gjuhëve të mëdha fqinje. Në shekullin XIX tek shqiptarët u duk miti i Pellazgëve ("Ne jemi populli ma i vjetër i Europës"); tashti ata mundohen me qenë pak ma të matun, por gjuha asht endë nji mjet për me u
identifikue. Për shqiptarët e Jugosllavisë, (SFRJ, deri në 1991) ekzistenca e nji gjuhe të përbashkët me atdheun e tyne ishte thalbësore, mbasi edhe në fund të Luftës së Dytë Botërore ata endë nuk kishin nji gjuhë shqipe të përbashkët të shkrueme, dhe kjo
duhej të merrej parasysh, për me shmang nji zhvillim të kundërt të saj. Në rast të kundërt qarqe të interesueme në botën e
jashtme kanë supozue se nuk ka nji popull shqiptar të vetëm, por ka dy të tillë: shqiptarët ne Veril) dhe epiriotët veriorë në Jug.

Shkarkimet

Download data is not yet available.

Downloads

Botuar

2023-06-09

Si të citoni

Hetzer , A. (2023). Rexhep Ismajli, "Në gjuhë " dhe " mbi gjuhën " . Rrjedha e planifikimit të Shqipes në Kosovë 1945 - 1968 , Dukagjini [biblioteka Fryma], Pejë 1998, fq. 330. Phoenix, 6(4-6), 192–197. Retrieved from https://albanica.al/phoenix/article/view/1289

Numri

Seksioni

Artikuj