Dy dialektet kryesore dhe pikëpamja e jonë Shqiptarët në Jugosllavi dhe gjuha e unjisuar

Autorët

  • Tahir Kolgjini

Abstrakti

Para disa vjetve, ne Prishtine, që marrun nji vendim. Simbas ketij vendimi, aty - e pra, prej të gjithë shqiptarëve ne Jugosllavi - si gjuhe shkrimi do të përdorej gjuha e unjisuar, ecilla, e imponueme prej regjimit komunist, asht përdorun dhe po përdoret në Shqipru. Kjo shprehje, qi asht pagzue "gjuhe e unjisuar", paraqet te gjitha tiparet e dialektit toskënisht. Vendimi i marrun si ma sipër, ndoshta, mund të jetë ndikue nga ndonji rrethanë. Aj, mund të ketë parapamë, ndoshta, ndonji përfundim dobipruës, qi unë, ose nuk mund t'a çmoj, ose nuk mund t'a shfaqij për nji arsye, o për nji tjetër. Hë për hë mund të na vije ndërmend rrafshi kulturuer dhe tekstet e botueme ne Shqipru, të cillat, mund t'iu apin nji ndihmë shqiptarëve jashta kufinit. Jane arsye të forta, qi nuk mund t'iu mohohet randësfja.

Shkarkimet

Download data is not yet available.

Downloads

Botuar

2023-06-09

Si të citoni

Kolgjini , T. (2023). Dy dialektet kryesore dhe pikëpamja e jonë Shqiptarët në Jugosllavi dhe gjuha e unjisuar. Phoenix, 6(4-6), 240–253. Retrieved from https://albanica.al/phoenix/article/view/1298

Numri

Seksioni

Artikuj