Izber Hoti

1948-2020

Autorët

  • Marenglen Verli
  • Beqir Meta
  • Sabit Syla

Abstrakti

Izber Hoti u lind më 15 gusht 1948 në fshatin Revuçë afër Podujevës. Shkollën fillore, Normalen, Fakultetin Filozofik, Degën e Historisë, dhe studimet pasuniversitare i kreu në Prishtinë, ku magjistroi dhe doktoroi. Gjashtë vjet ishte mësues në Prishtinë, kurse në Institutin e Historisë së Prishtinës u punësua më 1976. Magjistroi me temën: “Prishtina dhe rrethina ndërmjet dy Luftërave Botërore”, në fund të vitit 1978, ndërsa doktoroi më 1981, me temën: “Lëvizja Nacionalçlirimtare në Prishtinë dhe rrethinë 1941-1945”. Mori pjesë në tubime të ndryshme shkencore në Kosovë dhe jashtë saj, si dhe recensoi dhe redaktoi shumë punime e vepra shkencore nga fusha e historisë. Orientimi i studimeve të prof. Hotit ishte kryesisht historia e shekujve XIX-XX, periudha historike për të cilat u bë një nga historianët e shquar shqiptarë. Nga viti 2013 edhe pse në pension, ai vijoi edhe më tej të ishte aktiv në punën shkencore. Ishte autor i Projektit “Historia e shqiptarëve gjatë shekullit XX” në Institutin e Historisë, Qendra e Studimeve Albanologjike, Tiranë.

Shkarkimet

Download data is not yet available.

Downloads

Botuar

2023-05-31

Si të citoni

Verli , M., Meta , B., & Syla, S. (2023). Izber Hoti: 1948-2020. Studime Historike, 74(1-2), 283–284. Retrieved from https://albanica.al/studime_historike/article/view/1076

Numri

Seksioni

Nekrologji

Artikujt më të lexuar nga i njëjti autor

1 2 > >>