Lufta antiosmane dhe marrëdhëniet e Skënderbeut me Janosh Huniadin dhe të birin e tij, Matias Korvinin

Autorët

  • Edmond Malaj

Abstrakti

Në artikull trajtohen kryesisht marrëdhëniet e Skënderbeut me Janosh Huniadin, një ndër figurat më të rëndësishme të luftës antiosmane në Evropë, dhe sot edhe një ndër heronjtë kryesorë të Hungarisë. Krahas këtyre marrëdhënieve trajtohen shkurt edhe ato me të birin e Huniadit, Matias Korvinin, i cili më vonë u bë Mbret i Hungarisë. Duke iu përmbajtur edhe kuadrit që ka një artikull, në lidhje me këto marrëdhënie jepen dhe të dhëna kryesore, të cilat janë nxjerrë kryesisht qoftë nga literatura e huaj, e vjetër dhe bashkëkohore, e cila në pjesën më të madhe është e panjohur akoma për studiuesin shqiptar, qoftë edhe në dokumente të cilat janë dhënë si të përkthyera, ashtu edhe në gjuhën origjinale.

Fjalët kyçe:

Skënderbeu, Janosh, Huniadi, Matias Korvini, fronti antiosman, Beteja e Jalomicës, Beteja e Nishit, Beteja e Varnës, Beteja e Kosovës, Papa Piu II, Vladislavi II, Gjergj Brankoviq, Sulltan Murati II.

Shkarkimet

Download data is not yet available.

Downloads

Botuar

2023-06-01

Si të citoni

Malaj, E. (2023). Lufta antiosmane dhe marrëdhëniet e Skënderbeut me Janosh Huniadin dhe të birin e tij, Matias Korvinin. Studime Historike, 74(3-4), 7–32. Retrieved from https://albanica.al/studime_historike/article/view/1077

Numri

Seksioni

Articles