Deklarata islame dhe konveta evropiane - Sinani, Ajni (Studime Orientale, 2024)
I gjithë njerëzimi përbën një familje të madhe. Ata janë të bashkuar nën flamurin. të të gjithë robërve të Allahut dhe ata janë fëmijët e Ademit (paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të). Të gjithë njerëzit janë të barabartë për sa i përket dinjitetit dhe nderit njerëzor. Të gjithë njerëzit janë gjithashtu të barabartë përsa i përket përgjegjësisë. Asnjë racë, ngjyrë, gjuhë, gjini, besim fetar, përkatësi politike, status shoqëror apo ndonjë tjetër nuk shërben si faktor që i diferencon ato. Besimi i vërtetë dhe i shëndoshë është e vetmja, siguria dhe garancia për të siguruar rritjen e këtij integriteti njerëzor për integrimin njerëzor. Ky është një studim krahasues ndërmjet Ligjit Islam dhe të Drejtës Evropiane. Ligji është përbërësi themelor i Islamit. Me ligj nënkuptojmë një sërë rregullash, parimesh dhe ligjesh që rregullojnë ndërlidhjet njerëzore në të gjitha aspektet e jetës dhe u tregojnë njerëzve atë që i pëlqen Allahut të bëni dhe çfarë të lini. Ka gjëra që ligji islam i trajton në terma të veçantë. Megjithatë, ka gjëra të tjera që trajtohen, të cilat në terma mjaft të përgjithshëm ose ngjarje u lanë. Legjislacioni islam lë me qëllim një zonë të zbrazët, të cilën ne e quajmë zonën e favorit apo tolerancës së Allahut, duke përdorur fjalën e Profetit. Kjo zonë e zbrazët, në aspektin ligjor, nënkupton mirësinë e Allahut, mëshirën dhe madje furnizimin për krijesat e Tij. Një vështrim i afërt i kësaj fushe do të tregojë se ajo përfshin çështje të cilat kushtëzohen nga faktorë të caktuar të kohës, mjedisit, fazës së zhvillimit, rrethanave politike dhe ushtarake etj. Ndonjëherë ligji islam ofron vetëm parime ose udhëzime të përgjithshme dhe ia lë detajet çdo populli dhe ose brezi që të vendosë në dritën e asaj që është e mirë dhe e përshtatshme për ta....