Fjalori i sufizmit - Bamja, Menduh (Studime Orientale, 2024)
Bazë per lëndën e ketij tjalori, kane shërbyer fjaloret nga lemi të sufizmit të botuar në gjuhën turke. Fjalët e përdorura në këtë fjalor burimin e tyre e kanë në Kuran, hadithin e Muhamedit s.a.v.s. dhe praktikën sufiste, kurorën më suptile të gjeniut mysliman. Fjalori i sufizmave është i veçantë ngase është përdorur dhe përdoret për shprehjen e zbulesave hyjnore në zemër dhe për shprehjen e gjendjeve dhe të shkallëve në ngritjen shpirtërore të besimtarit të sinqertë, drejt pranisë së cilësive të bukura të Krijuesit. Duke qenë se gjuha sufiste është gjuhë e brendshme, është i pamundur përkthimi dhe komentimi i saj në gjuhën tonë të përditshme, racionale. Andaj, jemi përpjekur që me përshkrime të ofrojmë intenzitetin emocional dhe qetësinë racionale të shumicës së termave dhe të kuptimeve të tyre. Një vështërësi e veçantë gjatë hartimit të këtij fjalori ka qenë begatia e pafundme e gjuhës arabe dhe persiane. Nuk pretendojmë se kemi bërë një punë të madhe, por shpresojmë se kemi ofruar një ide fillestare për fjaiorin e sufizmit në gjuhën tonë.