Iran'da Yeni Kelam Düşüncesi ve Önemli Temsilcileri - Rexhepi, Abdulla (Studime Orientale, 2024)
Hz. Gjatë jetës së Muhamedit, prania e tij parandaloi çdo debat fetar apo ndjekje të ndryshme që lindnin mes muslimanëve. Pas predikimit të Profetit, shumë çështje si kush do të jetë prijësi i muslimanëve, gjendja e personit që ka bërë një mëkat të madh, liria dhe përgjegjësia në veprimet njerëzore dhe shumë çështje të tjera janë bërë pikënisja e dallimi i interpretimit të muslimanëve, dhe kjo ka bërë që ata të përkufizohen si sociopolitike. Paralelisht me zgjerimin e kufijve të tyre me lëvizjet pushtuese, traditat e dijes së muslimanëve u thelluan si rezultat i takimeve të tyre me qytetërime dhe kultura më të vendosura si Egjipti, Irani dhe Greqia, ose me fetë kryesore si Judaizmi dhe Krishterimi dhe kështu ndarjet intelektuale midis tyre u rritën më tej.