ROLI I MUZEUT HISTORIK KOMBËTAR NË KOMUNITET

Autorët

 • Elsjona Kote Muzeu Historik Kombëtar

Abstrakti

Përfshirja e komunitetit dhe edukimi është një nga aktivitetet kryesore të Muzeut Historik Kombëtar, së bashku me ruajtjen, hulumtimin dhe prezantimin e objekteve të ekspozuara. Ditët e sotme, me rrjedhën e informacionit në rritje të vazhdueshme, shoqëria ka nevojë, më shumë se kurrë më parë, për të marrë informacionin e synuar, të verifikuar dhe të kuptueshëm për të gjithë. Muzeu Historik Kombëtar, i cili prej vitesh bashkëpunon me shkollat dhe universitetet, përçon një informacion të vlefshëm dhe të nevojshëm për ecurinë e brezave të rinj dhe për gjithë vizitorët dhe komunitetin që na rrethon.
Muzetë ofrojnë mundësi pothuajse të pakufizuara
në fushën e përfshirjes së komunitetit, si një ndërmjetës unik midis objektit historik dhe trashëgimisë kulturore.

Fjalët kyçe:

Muzeu Historik Kombëtar, aksesi i publikut në muze, komuniteti, edukimi, përfshirja

Shkarkimet

Download data is not yet available.

References

 1. Eqrem Çabej, „Shqiptarët midis Perëndimit dhe Lindjes“, Botimet Çabej, Tiranë 2006, faqe 29.

 2. Dhimitri Pilika, „Origjina e jonë e mohuar”, Botimet Enciklopedike, Tiranë 2005, faqe 411.

 3. Prof.Dr.Jaha Dranqolli „Teorija ilire/dhe historia e qytetit Pejan, 2014, faqe 4, Parathënia.

 4. Liugji Luca Cavalli-Sforca, „Genet, gjuhët dhe popujt”, Besa, Tiranë 2012.

 5. Prof. Dr. Rexhep Daçi, “Pellasdët (Pellazgët) gjyshër të ilirëve dhe stërgjyshër të shqiptarëve”, Era, Prishtinë 2016, rreth 350 faqe të formatit të madh.

 6. Prof.Dr. Naser Ferri „Në gjurmët e perëndive dhe mitologjemave ilire“IAP, Prishtinë 2015, faqet 30-31.

 7. Prof. Muharrem Muharremi, „Pellazgët kanë folur dhe shkruar shqip“, Rofon, Tiranë 2013, faqe 358.

 8. Fatbardha Demi „Sellenizmi-Besimi që sundon botën”, Dudaj, Tiranë 2016.

 9. Halit Halimi, “Miratoci, Vendlindja ime, Malli im”, Prishtinë, 2016 10. Gillian Gloyer (2012). Bradt Albania. Bradt Travel Guides. f. 49. ISBN 978-1-84162-387-0. Marrë më 14 prill 2013. The best place in Albania to shop for souvenirs is Kruja, where all the shops are close together in the bazaar. There are traditional felt-makers, who produce slippers and the felt caps called qeleshe.

 10. Prof.Dr. Bashkim Lajci ,,Trashëgimia Kulturore në Kosovë”. 2020.

 11. Radoslav Pavloviç, Seoba Srba i Arbanasa u ratovima 1877 – 1878, Bgd, 1957.

 12. Vaqarri, Sabina (2010). ""TRADICIONALITET DHE RISI NE DASMËN TIRANASE,Shqiptare"".Albanological Research - Folklore and Ethnology Series (40): 313–322

 13. Prof Sazane Kullashi“Trashëgimia Kulturore në Komunën e Pejës” Kosovë. 2019IAP.

 14. Stipčević, Aleksandar (1977). The Illyrians: History and Culture. History and Culture Series. Noyes Press. f. 89. ISBN 0815550529. It is generally agreed, and rightly 131 so, that the modern Albanian cap originates directly from the similar cap worn by the Illyrians.

 15. Recherches albanologiques: Folklore et ethnologie. Instituti Albanologijik i Prishtinës. 1982. f. 52.

 16. Nagel (1990). Albania. Nagel Publishers. f. 62. ISBN 978- 28263-0827-0.

 17. Vladimir Orel (1998). Albanian Etymological Dictionary. Brill Academic Pub. f. 219. ISBN 9004110240

 18. Andromaqi Gjergji (2004). Albanian Costumes Through the Centuries: Origin, Types, Evolution. Acad. of Sciences of Albania, Inst. of Folc Culture. ISBN 978-99943-614-4-1

 19. Richard C. Hall (9 tetor 2014). War in the Balkans: An Encyclopedic History from the Fall of the Ottoman Empire to the Breakup of Yugoslavia. ABC-CLIO. ff. 288–. ISBN 9781- 61069-031-7

 20. Richard C. Hall (9 tetor 2014). War in the Balkans: An Encyclopedic History from the Fall of the Ottoman Empire to the Breakup of Yugoslavia. ABC-CLIO. ff. 288–. ISBN 9781- 61069-031-7

 21. Hpttps:/fv.al./t/lashtësia-e-kapelës-bardhë-plisit,1491. 22.1https://www.zaman.com.mk/al/nga-jeta/4945-plisi- tradite-ekamotshme-shqiptare.html. 23.IndiraA.Hoxha.https://gazetaprojekti.com/shkruan-indira- ahoxha-a-dini-cka-simbolizon-plisi 24.https://www.voal.ch/dy-fjale-per-librin-per-plisin-e- bardhedhe-autorin-e-tij-agron-gjedia-nga-ramiz-lushaj

 22. https://proinformacion.com/2019/01/09/viti-1904pazarin-e- rinovi-pazarin-e-stoliste-plisi-i-bardhe.

 23. https://njekomb.org/plisi-i-hallshtatit-ne-austri.

 24. https://www.fmimages.net/plisi-ka-nje-histori-pese- mijevjecare

 25. https://www.facebook.kom/nijazi.muhamedi. 29.https://inforculture.info/2020/12/06/plisi-lashtesia-sa- edhevete-shqiptaret-e-nje-komponenti-unik-te-etnografise.

 26. Prof. Yllka Selimi ,,Etnologji nder Shqiptarë,,Tiranë.1999"

Downloads

Botuar

2022-06-09

Si të citoni

Kote, E. (2022). ROLI I MUZEUT HISTORIK KOMBËTAR NË KOMUNITET. Studime Muzeologjike, 12(12), 203–232. Retrieved from https://albanica.al/studmuzeologjike/article/view/470