Qemal Haxhihasani dhe bota arbëreshe në Itali

(Nga letërkëmbimi me etnologun A. Belushi)

Autorët

  • Antonio Belushi (Bellusci)

DOI:

https://doi.org/10.59164/univers.v19i19.2996

Abstrakti

Në këtë artikull jepet një pjesë nga letërkëmbimi mes autorit Antonio Belushi dhe etnologut të njohur Qemal Haxhihasani, mbledhës dhe studiues i folklorit dhe i dialektologjisë, filolog dhe profesor. Njohje që zë fill në Tiranë, kur u mbajt Kuvendi Ndërkombëtar mbi Ilirët, më 15-16 shtator 1972, ku ka qenë ai i ftuar për një kumtesë, gjithashtu edhe unë, si prift dhe studiues arbëresh. Për mua ka qenë një moment i jashtëzakoshëm gëzimi dhe nderimi. Shkrimi i Haxhihasanit më nxiti më shumë të vazhdoja në kërkimet e mia në fushën e kulturës popullore arbëreshe në Itali si edhe arbërore në Greqi. Lidhja jonë vëllazërore vazhdoi duke i dërguar revistën gjashtëmujore “Lidhja”, që themelova në Kozencë në vitin 1980, dhe botimet e mia të tjera etnografike. Nga ana e tij Q. Haxhihasasani më përsëriste gjihthnjë se “po të keni ndonjë nevojë lidhur me botimet tona më shkruaj”. Në këtë letërkëmbim vërehet vëmendja e ndërsjelltë mbi aspekte të ndryshme të jetës kulturore shqiptare dhe arbërëshe si gëzimi që më shpreh Q. Haxhihasani “për rastin që ju ishte krijuar për të shkuar në Kanada dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe për bashkëpunimin që kishe pasur me mëmëdhetarët e atjeshëm për vazhdimin e luftës suaj fisnike në dobi të çështjes së shenjtë të çlirimit të Kosovës sonë martire, por heroike”. Po ashtu pjesë e vëmendjes së letërkëmbimit janë pluralizmi politik në Shqipëri, që “ka hapur një epokë të re për popullin shqiptar”. Shprehja e gëzimit që Kuvendi i parë pluralist në Tiranë kishte miratuar një rezolutë mjaft pozitive për Kosovën, duke theksuar se “është detyrë e çdo intelektuali të bashkërendojë veprimtarinë e tij me këtë perspektivë”. Duke iu drejtuar At Antonio Belushit, Q. Haxhihasani pohon: “Ne kemi ndjekur me kënaqësi, nëpërmjet ekranit dhe shtypit periodik, veprimtarinë tuaj, sidomos lidhur me Kosovën, të cilën ju e quani më të drejtë si atdhe të dytë.” Pjesë e rëndësishme e letërkëmbit janë edhe projektet dhe idetë lidhur me mënyrën “se si t’i bashkojmë forcat intelektuale të profilit në kërkim e studim të thesareve etnologjike të diasporës, si një punë shkencore krahasuese më e gjerë, një koordinim e ndërveprim për një punë të kualifikuar e komplekse. Eshtë fjala për botimin e një korpusi etnologjik krahasues për arbëreshët e Italisë e arbërorët e Greqisë, botim tërësor trashëgimie.”

Fjalët kyçe:

letërkëmbim, Arbëreshë, Itali, etnologu A. Belushi, Qemal Haxhihasani

References

A. Bellusci, Argalia në Frasnitë/Il telaio a Frascineto, Shejzat, Roma, 3, 1962, 1963, Id., Blegtoria në Frasnitë/La pastorizia a Frascineto, Shejzat, Roma, 1, 1964.

A. Bellusci, Rilievi sulle comunità albanesi di Grecia, Shejzat, Roma, 7, 1967; Id., Un arbëresh tra gli arvanites di Corinto, Shejzat, Roma, 4, 1970; Id. Kërkime dhe studime ndër arbëroret të Elladhës, Centro Ricerche, Cosenza 1994; Id., Arbëroret-Arvanit – një popull i padukshëm, Centro Ricerche, Frascineto 2004.

V, Tirana 2016, 165-189. Shih edhe A. Kostallari, Diaspora e sotme shqiptare, nëveprën e cit., v. II.

A. Bellusci, Lepuri në barkun e Ramiz Alisë – Editorial, Lidhja, Cosenza, 24, 1990,

; Id., Bijtë e shqiponjës fluturojnë në Evropë duke kërkuar punë dhe demokraci, Lidhja, Cosenza, 24, 1990.

A. Bellusci, Domethënia e një nderimi, Lidhja, Cosenza, 34, 1995, 1176; Shaban Demiraj, Në shërbim të kombit shqiptar, Lidhja, Cosenza, 34, 1995, 1177; Shyqri Galica, A.Bellusci: Doktor i parë nderi, Rilindja, Tirana, 17 maj 1995.

Lidhja/L’unione, Cosenza, 10, 1984. veprën e cit., v. II.

A. Bellusci, Lepuri në barkun e Ramiz Alisë – Editorial, Lidhja, Cosenza, 24, 1990, 751; Id., Bijtë e shqiponjës fluturojnë në Evropë duke kërkuar punë dhe demokraci, Lidhja, Cosenza, 24, 1990.

A. Bellusci, Domethënia e një nderimi, Lidhja, Cosenza, 34, 1995, 1176; Shaban Demiraj, Në shërbim të kombit shqiptar, Lidhja, Cosenza, 34, 1995, 1177; Shyqri Galica, A.Bellusci: Doktor i parë nderi, Rilindja, Tirana, 17 maj 1995.

Lidhja/L’unione, Cosenza, 10, 1984. veprën e cit., v. II, 147-217.

A. Bellusci, Lepuri në barkun e Ramiz Alisë – Editorial, Lidhja, Cosenza, 24, 1990,751; Id., Bijtë e shqiponjës fluturojnë në Evropë duke kërkuar punë dhe demokraci, Lidhja, Cosenza, 24, 1990.

A. Bellusci, Domethënia e një nderimi, Lidhja, Cosenza, 34, 1995, 1176; Shaban Demiraj, Në shërbim të kombit shqiptar, Lidhja, Cosenza, 34, 1995, 1177; Shyqri Galica, A.Bellusci: Doktor i parë nderi, Rilindja, Tirana, 17 maj 1995.

Lidhja/L’unione, Cosenza, 10, 1984. Kultura popullore, Tirana, 1, 1980.

Q. Haxhihasani, Thezare të urtësisë popullore arbëreshe, në Shkenca dhe jeta, 5, 1990, Tiranë. 8 Antonio Bellusci, Intervistë me Vangjel Ljapi – Te vatra arbërore lepsinjote, “Lidhja/L’Unione”, 15, 1986 dhe nr. 16, 1987. V. Ljapi, Lidhja/L’Unione”, 14, 1986 është një poezi e tij.

Lidhja/L’unione, Cosenza, revistë arbëreshe e themelluar nga A.Bellusci, Cosenza, 28, 1992.

A. Bellusci, Il telaio nei testi originali arbëreshë – Ricerca etnografica tra gli albanesi

di Calabria, Basilicata e Grecia, Cosenza 1977.

Q. Haxhihasani, “Një botim i ri për kulturën popullore arbëreshe – Shënim për vëllimin “Argalia ndër tekstet origjinale arbëreshe”. Nëntori, Tiranë, 10, 1977; Id., Një botim i ri për kulturën popullore arbëreshe, Jehona, Shkup, 8, 1977; Id., Një botim i ri për kulturën popullore arbëreshe, Studia Albanika, Tiranë.

A. Xhagolli, Qemal Haxhihasani, Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. II, Tiranë 2008.

Mahir Domi, Eqrem Çabej (1910-1993), Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v.I, Tiranë 2008.

Kristaq Prifti, Stefanaq Pollo (1923-1997), Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v.III, Tiranë 2009.

Kristaq Prifti, Aleksandër Buda (1918-1993), Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v.I, Tiranë 2008.

Jani Thomai, Androkli Kostallari (1922-1992), Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. II, Tiranë 2008.

Seit Mansaku/Enver Hysa, Shaban Demiraj (1920 – ), Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. I, Tiranë 2008.

Qemal Haxhihasani, Zihni Sako (1912-1981), Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. III, Tirana 2009.

Enver Hysa, Emil Lafe (1938 – ), Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. II, Tiranë 2008.

Floresha Dado, Jorgo Bulo (1939 – ), Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. I, Tiranë 2008.

Pirro Miso, Beniamin Kruta (1940-1994), Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. II, Tiranë 2008.

Enver Hysa, Gjovalin Shkurtaj, (1943 – ), Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. III, Tiranë 2009.

Kristaq Jorgo, Floresha Dado, Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. III, Tiranë 2009.

Enver Hysa, Jorgji Gjinari, Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. I, Tiranë 2008.

Afërdita Onuzi, Agron Xhagolli, Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. III, Tiranë 2009.

Babi Ruci, Mark Tirta, Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. III, Tiranë 2009.

Ymer Çiraku, Ali Xhiku, Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. III, Tiranë 2009.

Enver Hysa, Mahir Domi (1915-2000), Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. I, Tiranë 2008.

Hysen Kordha, Valentina Duka, Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. I, Tiranë 2008.

Muzafer Korkuti, Neritan Ceka, Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. II, Tiranë 2008.

Hysen Kordha, Pëllumb Xhufi, Fjalor Enciklopedik Shqiptar, v. II, Tiranë 2008.

A. Bellushi, Gjurmë dhe realitete emozionale – Vizita, kujtime, dëshmi në bibliotekën “A.Bellusci”, Frasnita 2018.

Q. Haxhihasani, Këngë popullore legjendare, Tiranë 1955; id., Këngë popullore historike (1878-1912), Tiranë 1962; id., Folklor shqiptar, v. I, Tiranë 1966: idem, v. II, Tiranë 1983; id., Tregime dhe këngë popullore për Skënderbeun, Tiranë 1967; id., Thimi Mitko – Vepra, Tiranë 1981; dem, Ballada popullore shqiptare, Tiranë 1982; id., Zihni Sako – Studime për folklorin, Tiranë 1984.

A. Bellusci, Convegno Intrenazionale sugli Illiri a Tirana, Zgjimi/Risveglio, Marri, 2, 1972, 27-32; Id., Importante convegno a Tirana, Zëri i Arbëreshëvet, Ejanina, 4, 1972, 36-38; id., Arbëreshët dhe lidhjet me ilirët, Studime filologjike, Tirana, 3, 1973.

Downloads

Botuar

2018-09-10

Si të citoni

Belushi (Bellusci), Antonio. 2018. “Qemal Haxhihasani Dhe Bota arbëreshe Në Itali : (Nga letërkëmbimi Me Etnologun A. Belushi)”. Univers 19 (19):240-59. https://doi.org/10.59164/univers.v19i19.2996.

Numri

Seksioni

Art, Traditë dhe Kulturë