Në "garën" e bakllavasë - Traditat tona

Autorët

  • Namik Selmani

Abstrakti

Nëse do të shikonin nga afër identitetin shpirtëror të krahinës së Çamërisë, duhet që të futemi sadopak edhe në etnografinë e saj shpirtërore. Të hymë edhe në traditat e kuzhinës së saj që nuk ka qenë asnjëherë thjesht vendi i ushqimit , por edhe një pjesë e pazëvendësueshme e portretit të saj. I atij portreti me aq hapësirë kulturore, që edhe tani pas 60 e ca vjetëve të dëbimit të organizuar të saj nga trojet stërgjyshore, asnjëherë nuk është fashitur.
Asnjëherë nuk është shkëputur nga jeta e popullit të Çamërisë besimi në fenë islame. Madje festat e shumta të besimtarëve muslimanë duke vënë në krye Bajramet, janë shoqëruar me gatimin e gjellës më karakteristike të saj bakllavasë.
Një studim i jetës, zakoneve, folklorit të saj e ngre atë në një emblemë të pazëvendësueshme të kësaj pjese të kombit.

Fjalët kyçe:

Çamëria, taditat e kuzhinës, feja islame, festat, bakllavaja

Shkarkimet

Download data is not yet available.

References

  1. Hoxha, Ibrahim, “Bilbila dhe thëllëza çame”, AIITC, 2007.

  2. Rrapaj Fatos Mero, “Onomastika e Çamërisë”.

  3. Rrapaj Fatos Mero, “Rënkimet e Çamërisë”.

  4. Këngë popullore nga Çamëria” – Botim i Institutit të Kulturës Popullore pranë Akademisë së Shkencave të RPSSh, 1983.

  5. Selmani Namik, “Shpirti çam”- 2007.

Botuar

2024-07-18

Si të citoni

Selmani, Namik. 2024. “Në ‘garën’ E Bakllavasë - Traditat Tona”. Univers 10 (10):181-89. https://albanica.al/univers/article/view/4661.

Numri

Seksioni

Art, Traditë dhe Kulturë