Në "garën" e bakllavasë - Traditat tona
Abstrakti
Nëse do të shikonin nga afër identitetin shpirtëror të krahinës së Çamërisë, duhet që të futemi sadopak edhe në etnografinë e saj shpirtërore. Të hymë edhe në traditat e kuzhinës së saj që nuk ka qenë asnjëherë thjesht vendi i ushqimit , por edhe një pjesë e pazëvendësueshme e portretit të saj. I atij portreti me aq hapësirë kulturore, që edhe tani pas 60 e ca vjetëve të dëbimit të organizuar të saj nga trojet stërgjyshore, asnjëherë nuk është fashitur.
Asnjëherë nuk është shkëputur nga jeta e popullit të Çamërisë besimi në fenë islame. Madje festat e shumta të besimtarëve muslimanë duke vënë në krye Bajramet, janë shoqëruar me gatimin e gjellës më karakteristike të saj bakllavasë.
Një studim i jetës, zakoneve, folklorit të saj e ngre atë në një emblemë të pazëvendësueshme të kësaj pjese të kombit.
Fjalët kyçe:
Çamëria, taditat e kuzhinës, feja islame, festat, bakllavajaShkarkimet
References
-
Hoxha, Ibrahim, “Bilbila dhe thëllëza çame”, AIITC, 2007.
-
Rrapaj Fatos Mero, “Onomastika e Çamërisë”.
-
Rrapaj Fatos Mero, “Rënkimet e Çamërisë”.
-
Këngë popullore nga Çamëria” – Botim i Institutit të Kulturës Popullore pranë Akademisë së Shkencave të RPSSh, 1983.
-
Selmani Namik, “Shpirti çam”- 2007.
References
Hoxha, Ibrahim, “Bilbila dhe thëllëza çame”, AIITC, 2007.
Rrapaj Fatos Mero, “Onomastika e Çamërisë”.
Rrapaj Fatos Mero, “Rënkimet e Çamërisë”.
Këngë popullore nga Çamëria” – Botim i Institutit të Kulturës Popullore pranë Akademisë së Shkencave të RPSSh, 1983.
Selmani Namik, “Shpirti çam”- 2007.