Karakterizimi kimik me GC/fid i vajit esencial për timus vulgaris. Rast studimi: Popullata nga veriu i Shqipërisë

Autorët

  • Aurel Nuro
  • Dorina Shëngjergji
  • Aida Dama
  • Aurora Napuce
  • Xhejni Borshi
  • Jonida Salihila

DOI:

https://doi.org/10.55312/op.vi2.4463

Abstrakti

Në këtë studim janë sjellë të dhëna nga analiza kimike e vajit esencial të bimës së llojit Thymus Vulgaris nga Veriu i Shqipërisë. Thymus Vulgaris është një bimë e familjes Lamiaceae në formën e një shkurreje të bukur me degëzime të shumta, që përdoret shpesh për zbukurime, përveç përdorimeve të saj për qëllime mjekësore. Nuk është bimë e fl orës sonë spontane, por kultivohet dhe rritet thuajse në të gjithë Mesdheun, përfshirë dhe vendin tonë. Zonat ku kultivohet Thymus Vulgaris janë ato të Veriut të Shqipërisë dhe Shqipërisë së Mesme (1; 2; 3).

Shkarkimet

Download data is not yet available.

References

  1. Wolfgang Kathe, Susanne Honnef & Andreas Heym. “Medicinal and Aromatic Plants in Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia and Romania”. A study of the collection of and trade in medicinal and aromatic plants (MAPs), relevant legislation and the potential of MAP use for fi nancing nature conservation and protected areas” WWF Deutschland/ TRAFFIC Europe- Germany. 2003.

  2. David Burnie. “Wild Flowers of the Mediterranean”. (1995). ISBN 0-7513- 2761-1

  3. Tutin T. “Flora Europaea”, Volume 2, (1968). ISBN 0-521-06662-XBozin B., Mimica-Dukic N., Simin N., Anac-kov G., “Characterization of

  4. the volatile composition of essential oils of some Lamiaceae spices and the antimicrobial and antioxidant activities of

  5. the entire oils”, J. Agric. Food Chem., 54, (2006). 1822-1828.

  6. Adams R. P., “Identifi cation of essential oil components by gas chromatography/ mass spectroscopy”, Allured Publishing Corporation, Carol Stream: Illinois, USA. (1995)

  7. Daferera D. J., Ziogas B.N., Polissiou M.G., “GC–MS analysis of essential oils from some Greek aromatic plants and their fungitoxicity on Penicillium digitatum”, Journal of Agricultural Food Chemistry, 48, (2000), 2576–2581.

  8. David F., Scanlan F., Sandra P., Szelewski M., “Analysis of essential oil compounds using retention time locked methods and retention time databases, Application, Agilent Technologies”, 5988- 6530EN. (2010).

  9. Jerkovic I. and Mastelic J., “Phytochemistry”, 63, 109, (2003).

  10. Konig W. A., Bulow N., Saritas Y., “Identifi cation of sesquiterpene hydrocarbons by gas phase analytical methods”, FlavourFragr. J., 14, (1999), 367-378.

Downloads

Botuar

2024-05-22

Si të citoni

Nuro, A., Shëngjergji, D., Dama, A., Napuce, A., Borshi, X., & Salihila, J. (2024). Karakterizimi kimik me GC/fid i vajit esencial për timus vulgaris. Rast studimi: Popullata nga veriu i Shqipërisë. Optime, (2), 16–23. https://doi.org/10.55312/op.vi2.4463

Numri

Seksioni

Articles

Artikujt më të lexuar nga i njëjti autor

1 2 3 4 > >>