Analizat kimike të përmbajtjes së polifenoleve dhe të përbërjes alkoolike te mostrat e birrës nga tregu Shqiptar

Autorët

  • Ardit Shehi
  • Aurel Nuro
  • Kleva Shpati
  • Aurora Napuçe

DOI:

https://doi.org/10.55312/op.vi1.4658

Abstrakti

Në këtë studim janë sjellë të dhëna nga analiza kimike të përmbajtjes polifenolike te disa nga birrat që gjenden në tregun shqiptar. Për të gjitha mostrat e birrës janë realizuar dhe analiza për përbërjen alkoolike të tyre. Birra është një pije me përmbajtje të ulët alkoolike që konsumohet në sasi të madhe në tregun shqiptar (1; 2; 3).

Fjalët kyçe:

mostra birre, përbërja alkoolike, përmbajtja polifenolike, GC/FID, spektometria UVVIS.

Shkarkimet

Download data is not yet available.

References

  1. Estruch R., Lamuela-Raventos R.M. Alcohol, wine and cardiovascular disease, two sides of the same coin. Intern. Emerg. Med. 2010;5:277–279. doi: 10.1007/s11739-010-0391-8.

  2. Vinson J.A., Mandarano M., Hirst M., Trevithick J.R., Bose P. Phenol antioxidant quantity and quality in foods: and the effect of two types of beer on an animal model of atherosclerosis. J. Agric. Food Chem. 2003;51:5528– 5533. doi: 10.1021/jf034189k.

  3. 22. Gorinstein S., Caspi A., Libman I., Leontowicz H., Leontowicz M., Tashma Z., Katrich E., Jastrzebski Z., Trakhtenberg S. Bioactivity of beer and

  4. its influence on human metabolism. Int. J. Food Sci. Nutr. 2007;58:94–107. doi: 10.1080/09637480601108661.

  5. Covas M.I. The Mediterranean Diet and the Contribution and Role of Alcohol. In: Preedy V.R., Watson R.R., editors. Comprehensive Handbook of Alcohol Related Pathology. Vol. 1. Elsevier Academic Press; San Diego, CA, USA: 2004. pp. 135–146. Chapter 12.

  6. 46. Estruch R., Sacanella E., Mota F., Chiva-Blanch G., Antunez E., Casals E., Deulofeu R., Rotilio D., AndresLacueva C., Lamuela-Raventos R.M., et al. Moderate consumption of red wine, but not gin, decreases erythrocyte superoxide dismutase activity: A randomised cross-over trial. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. 2011;21:46– 53. doi: 10.1016/j.numecd.2009.07.006.

  7. Brien S.E., Ronksley P.E., Turner B.J., Mukamal K.J., Ghali W.A. Effect of alcohol consumption on biological markers associated with risk of coronary heart disease: Systematic Review and meta-analysis of interventional studies. BMJ. 2011;342:d636.

  8. Ronksley P.E., Brien S.E., Turner B.J., Mukamal K.J., Ghali W.A. Association of alcohol consumption with selected cardiovascular disease outcomes: A systematic review and metaanalysis. BMJ. 2011;342:d671.

Downloads

Botuar

2024-05-27

Si të citoni

Shehi, A., Nuro, A., Shpati, K., & Napuçe, A. (2024). Analizat kimike të përmbajtjes së polifenoleve dhe të përbërjes alkoolike te mostrat e birrës nga tregu Shqiptar. Optime, (1), 128–138. https://doi.org/10.55312/op.vi1.4658

Numri

Seksioni

Articles

Artikujt më të lexuar nga i njëjti autor

1 2 3 > >>