Artikujt më të lexuar

Vëll. 7 No. 23 (2018): Diskutime
Diskutime
ISSN: 1857-825X
Vëll. 7 No. 23 (2018)
Botuar: 2023-02-03

Pavarësia, shtetformimi dhe probleme të memories historike Rasti Mehmet Deralla

Afrim Krasniqi
51-67

Ushtaraku madhor i vlerësuar pas një shekulli

Zaho Golemi
68-102

Derallajt, rruga deri te pavarësia

Zeqirja Idrizi
103-130

Mehmet Pashë Deralla, kalorësi i pamposhtur i Shqipërisë

Arsim Sinani, Rrezehana Hysa
140-163

Dritë mbi figurën e gjeneralit Mehmet Pashë Deralla

Hamdi Mediu
131-139

Mehmet Deralla, sinonim i ndërgjegjes patriotike

Stephen (Edward) Hardy
164-168

Bashkëpunimi i Mehmet Pashë Derallës me krerët e kazasë së Gjilanit në kryengritjen e vitit 1912

Fitim Rifati
169-196

Gjenerali nga Tetova i dimensionit etnik

Eugen Shehu
197-203

Mehmet Pashë Deralla – luftëtar i shquar i periudhës së Rilindjes Kombëtare

Xhelal Zejneli
204-209

Mehmet Pashë Deralla dhe misioni i papërfunduar i luftës për çlirim dhe bashkim kombëtar

Abdulla Mehmeti
210-217

Roli patriotik e intelektual i Mehmet Pashë Derallës

Ermir Nika
218-224

Përndjekja e familjes Deralla nga tetova

Arsim Sinani
225-232

Gjurmëve të kolosit Tetovar - Mehmet Pashë Deralla

Ismail Arsllani
233-239

Halim Deralla, personalitet i shquar i lëvizjes autonomiste Shqiptare

Eugen Shehu
240-247

Veprimtaria atdhetare e Gajur Bej Derallës

Qerim Lita
255-265

Hysen Deralla ky antikomunist i shquar

Eugen Shehu
266-271

Mehmet Pashë Deralla në gojëdhëna

Benjamin Hashani
272-287

Mehmet Pashë Deralla, misionar në mbrojtje të çështjes kombëtare

Ola Shano
288-294

Vizioni ushtarak i gjeneralit Mehmet Pashë Deralla

Flogert Lila, Ores Radhima
295-311

Veprimtaria patriotike e Ministrit të Luftës, Mehmet Pashë Deralla

Artan Asllani
312-318

Themelues i Ministrisë së Luftës dhe fryma e re kombëtare Shqiptare (Mehmet Pashë Deralla)

Zaho Golemi, Aurora Golemi
319-331

Plejada e oficerëve shqiptarë të shkollës ushtarake Turke, gjeneralbrigade Mehmet Pashë Deralla (Detova)

Proletar Hasani, Edit Bregu
332-340

Me Ismail Qemalin ishte Mehmet Pashë Deralla

Ismail Arsllani
341-352

Personaliteti i Mehmet Pashë Derallës në këngët popullore

Izet Abdyli
353-360

Biografi e Mehmet Pashë Derallës, Ministër i parë i Luftës i Shqipërisë

Bernard Zotaj
361-366

Shqipëria e 1913 sipas një diplomati Bullgar

Salajdin Salihu
367-371

Ministri i parë i Luftës në Shqipërinë moderne

Bernard Zotaj, Asllan Zemani
372-385

Arkitekti i parë i Shtabit Madhor Shqiptar Major Ali Shefqet Shkupi - Shefi i Parë i Shtatmadhorisë Shqiptare

Zaho Golemi, Aurora Golemi
387-396

Profili i një atdhetari të lënë në hije Hazir Sylë Kurpali (1874-1913)

Man Poga
397-407

Një vlerësim për Kryengritjen Shqiptare të vitit 1912 në Kosovë, Maqedoni dhe Shkodër

Romeo Gurakuqi
408-412

Angazhimi diplomatik i Hasan Prishtinës për ndërkombëtarizimin e çështjes Kombëtare Shqiptare

Kastriot I. Veselaj
413-422

Shkodra në qerthullin e luftës ballkanike dhe të pushtimit Serbo-Malazez

Bendis Kraja
423-440

Kontributi i ambasadorit Rus në Beograd Nikollas Hartvig për krijimin e Aleancës Ballkanike (1912)

Ibrahim Gashi
441-452

Mbetja e Shqiptarëve të Luginës së Preshevës në kuadrin e Shtetit Serb

Ilir Zylfiu
453-467

Disa nga programet dhe elaboratet politike Serbe për Kosovën dhe popullin Shqiptar

Haxhi Ademi
468-490

Shqiptarët ortodoksë të Rekës dhe Shqiptarët myslimanë të Maqedonisë perëndimore

Dorian Koçi
491-502

Zgjedhja e Qeverisë së Princ Wied-it

Ndriçim Mehmeti
503-517

Rrethanat politike-shoqërore në Ferizaj 1918-1941

Skender Lutfiu
518-550

Shqiptarët në fotografitë e ushtrisë Austro-Hungareze gjatë Luftës së Parë Botërore 1915-1917

Berat Murina
551-562
Shiko të gjithë numrat