Elemente të simbolikës së gjallesave në arkitekturën kristiane të Kishës së Shën Nikollës në Manastirin e Mesopotamit

Autorët

  • Laura Shumka Albanian University

DOI:

https://doi.org/10.55312/op.v12i1-2.215

Abstrakti

Qëllimi i këtij artikulli është që të përshkruajë dhe analizojë përdorimin e simbolikës së gjallesave në arkitekturën kristiane të Kishës së Shën Nikollës në Manastirin e Mesopotamit, i cili përfaqëson një ndër monumentet më të spikaturura të kulturës shqiptare. Ky monument shquhet jo vetëm për karakteristikat e spikatura arkitektonike, por edhe për elementët e dekorimit që përfshijnë dyshemenë, kapitelet, skulpturat në muret e jashtme dhe simbolikat me shprehje të gjallesave shtazore dhe bimore. Simbolikat, në këtë kontekst shqiponja, si një simbol i lidershipit është aq e vjetër sa perënditë dhe dinastitë sunduese. Si një arketip ajo mund të përfaqësojë një hyjni të gjithë fuqishme, diellin (e njëjta gjë në shumë fe të lashta), fuqinë e papërpunuar, mbizotërimin, lirinë e lëvizjes, etj. Si shoqërues të shpeshtë të mundshëm paraqiten luani dhe gjarpri, ndërkohë që dragoi ndeshet në mjaft objekte. Potenciali i tyre është i qartë për këdo që ka një qasje imagjinate. Edhe në rastin e Kishës së Shën Nikollës në Mesopotam simbolet paraqiten si shprehje tejet e fuqishme e fasadës së monumetit.

Fjalët kyçe:

simbolika, Kisha e Shën Nikollës, Mesopotam, arkitekturë, monument

Shkarkimet

Download data is not yet available.

References

Meksi A. Arkitektura e kishës së Mesopotamit. Monumentet, 1972. Nr. 3: 47-94

Giakoumēs Geōrgios K.; Vlassas Grēgorēs; Hardy David A. (1996). Monuments of Orthodoxy in Albania. Doukas School. ISBN 9789607203090

Versaqis F. Visantiakos naos en Dhelvino. In “Arkeollogjikon Dheltion”, 2015. No. 1: 28-44

Ugolini L. Albania Antica, Roma, Milano, 1927. 142-142

Evans P. Animal symbolism in ecclesiastical architecture with a bibliography and seventy-eight illustrations. London: W.Heinemann 1896. p.173

Bara V. To Dhelvino, Athinë, 1966,151-153 DOI: https://doi.org/10.1126/science.151.3707.153

Gega R. Të dhëna të reja mbi arkitekturën e manastirit të Shën Kollit në Mesopotam / New Data on the Architecture of St. Nicholas Monastery at Mesopotam. 2012. Iliria 36: 297-341 DOI: https://doi.org/10.3406/iliri.2012.2396

Biederman H. Dictionary of Symbolism: Cultural Icons and the Meanings Behind Them. New York: Meridian, 1994

Puzanova V., Dhamo Dh. Niekotorie pamjatniki monumentalnoj zhivopisi 13-14 V v Albanii. Studia Albanica, 1965. Nr. 2, 149

Shumka L. Comparison of indoor climate features following different climate guidelines in conservation examples of selected churches in Albania. 2019. International Journal Of Conservation Science. Volume 10, Issue 4: 623-630

Shumka L., Peri L., Lato E. The Needs for Determining Degradation Risks from Temperature and Relative Humidity of Post-Byzantine Church Indoor Environment. Journal of Environmental Management and Tourism. 2020. V. 11, N. 3: 601-606 DOI: https://doi.org/10.14505//jemt.11.3(43).13

Downloads

Botuar

2021-10-28

Si të citoni

Shumka, L. . (2021). Elemente të simbolikës së gjallesave në arkitekturën kristiane të Kishës së Shën Nikollës në Manastirin e Mesopotamit. Optime, 12(1-2), 177–184. https://doi.org/10.55312/op.v12i1-2.215

Numri

Seksioni

Articles