Aspekte nga ecuria e harmonisë ndërfetare në Shqipëri

Autorët

 • Andrea Llukani

DOI:

https://doi.org/10.59164/univers.v24i24.2890

Abstrakti

Marrëdhëniet ndërmjet komuniteteve fetare në Shqipëri kanë qenë historikisht miqësore dhe tolerante. Shoqëria shqiptare është tërësisht laike dhe krenohet me marrëdhëniet e shkëlqyera ndërfetare që ekzistojnë në vend. Në një shoqëri pluraliste është e natyrshme të përplasen bindjet e besimeve të ndryshme fetare, madje në dialogun ndërfetar askush nuk duhet të mohojë bindjet e tij. Mirëkuptim dhe respekt do të thotë të pranosh të drejtën e tjetrit për të besuar.

Në Shqipëri nuk ka probleme serioze në dialogun ndërfetar. Komunitetet fetare jetojnë në harmoni me njera tjetrën dhe shoqërinë shqiptare. Mund të themi se marrëdhëniet ndërmjet komuniteteve fetare janë të shkëlqyera. Ato karakterizohen nga fryma e bashkëpunimit reciprok. Gjithsesi ka patur edhe raste ekstreme, të cilat janë kaluar me diplomaci dhe mirëkuptim. Këto raste janë kapërdirë nga opinioni shqiptar pa shkaktuar reagime dhe konflikte. Historikisht populli ynë ka qenë tolerant, madje edhe atëhere kur i është cënuar e drejta ka ditur të përballojë situatën me urtësi dhe maturi.

Fjalët kyçe:

harmoni ndërfetare, shoqëria shqiptare, komunitet fetar

References

 1. Agetina Tanushi, Jeta e panjohur e misionarit të shquar, “Republika”, 5 mars 2004.

 2. Fan Noli, Fjalimi i lamtumirës mbi varrin e Konicës, “Gazeta Shqiptare”, 6 tetor 2006.

 3. Fiqiri Sejdiaj, Çfarë është prishur, mund të ribëhet, “Koha Jonë”, 20 qershor 2002.

 4. Fjalime, Fishta, Harapi, Koliqi, përgatiti Tonin Shiroka, Uegen, Tiranë 2009.

 5. Harmonia fetare, rrënjët te dashuria për njeriun dhe shpresën, “Zëri i Popullit”, 24 dhjetor 2005.

 6. Katër krerët e fesë “Qytetarë Nderi të Tiranës, “Ballkan”, 24 dhjetor 2005.

 7. Leksionet e Anton Harapit për respektimin e dëshmorëve të atdheut, “55”, 30 dhjetor 2005.

 8. Mbreti Zog, fejesa, Vatikani dhe kriza gjeopolitike, “Standard”, 6 maj 2006.

 9. Nënshkruhet marrëveshja për kthimin e pronave të komuniteteve fetare, “Standard”, 25 tetor 2008.

 10. Nos Xhuvani, Visarion Xhuvani, apostull i atdhetarizmit dhe i ortodoksisë shqiptare, Tiranë 2003.

 11. Për një Shqipëri me Zotin, “Standard”, 24 dhjetor 2005.

 12. Pjetër Pepa, “Leksione të të mëdhenjve për dëshmorët e atdheut, “55”, 29 dhjetor 2005.

Downloads

Botuar

2023-08-25

Si të citoni

Llukani, Andrea. 2023. “Aspekte Nga Ecuria E Harmonisë ndërfetare Në Shqipëri”. Univers 24 (24):180-90. https://doi.org/10.59164/univers.v24i24.2890.

Numri

Seksioni

Art, Traditë dhe Kulturë