Vëzhgime nga festivali mbarëkombëtar shqiptar i folklorit Rapsha 2017, Tuz, Mali i Zi (18-20 gusht)

Autorët

  • Prof.Dr.Ramazan Bogdani

DOI:

https://doi.org/10.59164/univers.v19i19.2988

Abstrakti

Më 18 – 20 gusht 2017 u zhvillua në Rapsha të Tuzit, Festivali Mbarëkombëtar Shqiptar i Folklorit. Autori ishte i ftuar me detyrën e antarit të jurisë. Në festival morën pjesë 22 grupe, shoqata apo ansamble folklorike fhqiptare, që përfaqësonin shtatë shtete: Shqipëria, Kosova, Maqedonia, Mali i Zi, Italia, Serbia, SHBA. Sipas rregullatorit të Drejtorisë së Festivalit, çdo ansambël do të konkurronte në 15 minuta dhe programi duhej të ishte me shoqërime muzikore të drejtpërdrejta dhe jo me incizime (CD). Përmbajtja e programit duhet të ishte sa më burimore, duke i bërë jehonë kryesisht autenticitetit vendës. Edhe kostumet popullore qenë më origjinale. Ky Festival shënoi edicionin e 5-të të mbajtjes së tij. Sipas programit, të shtatë ansamblet pjesëmarrëse të mbrëmjes së parë, u mblodhën në Tuz për të zhvilluar defilenë e ansambleve (apo “Paradën e nisjes”). Ne mbremjen e parë (18 gusht 2017) dhanë koncerte SHKA “Rapsha”, Drume-Hot dhe Ansambli kombëtar “Shota”, Prishtinë – Kosovë. Në vijim konkuruan ansamblet: “Krahu i Shqiponjës Taip Medani”, Vlorë –Shqipëri; SHKA “Sali Mani” Malësia e Madhe, Shqipëri; “Burimet e Sharrit”, Tetovë – Maqedoni; SHKA “Maja e karafilit”, Plavë-Guci, Mali i Zi; SHKA “Gryka e Kaçanikut”, Kaçanik - Kosovë. Në mbrëmjen e dytë konkuruan ansamblet: SHKA “Dedë Gjon Luli”, Traboin - Hot, Mali i Zi; “Shkëmbi” dhe “Shkëndija” të katundeve arbëreshe Akuaformoza dhe San Benedeto Ullanova, Itali; Grupi polifonik “Lunxhëria”, Lunxhëri –Shqipëri; Ansambli etnokulturor “Katerina Josipi”, Zym - Prizren, Kosovë; Shoqata Kklturore “Skampa”, Elbasan –Shqipëri; “Gurra e Kurbinit”, Laç – Shqipëri; SHKA “Zëri i Luginës”, Bujanoc, Lugina e Preshevës – Serbi. Më 18 – 20 gusht 2017 u zhvillua në Rapsha të Tuzit, Festivali barëkombëtar Shqiptar i Folklorit. Autori ishte i ftuar me detyrën e antarit të jurisë. Në festival morën pjesë 22 grupe, shoqata apo ansamble folklorike fhqiptare, që përfaqësonin shtatë shtete: Shqipëria, Kosova, Maqedonia, Mali i Zi, Italia, Serbia, SHBA. Sipas rregullatorit të Drejtorisë së Festivalit, çdo ansambël do të konkurronte në 15 minuta dhe programi duhej të ishte me shoqërime muzikore të drejtpërdrejta dhe jo me incizime (CD). Përmbajtja e programit duhet të ishte sa më burimore, duke i bërë jehonë kryesisht autenticitetit vendës. Edhe kostumet popullore qenë më origjinale. Ky Festival shënoi edicionin e 5-të të mbajtjes së tij. Sipas programit, të shtatë ansamblet pjesëmarrëse të mbrëmjes së parë, u mblodhën në Tuz për të zhvilluar defilenë e ansambleve (apo “Paradën e nisjes”). Ne mbremjen e parë (18 gusht 2017) dhanë koncerte SHKA “Rapsha”, Drume-Hot dhe Ansambli kombëtar “Shota”, Prishtinë – Kosovë. Në vijim konkuruan ansamblet: “Krahu i Shqiponjës Taip Medani”, Vlorë –Shqipëri; SHKA “Sali Mani” Malësia e Madhe, Shqipëri; “Burimet e Sharrit”, Tetovë – Maqedoni; SHKA “Maja e karafilit”, Plavë-Guci, Mali i Zi; SHKA “Gryka e Kaçanikut”, Kaçanik - Kosovë. Në mbrëmjen e dytë konkuruan ansamblet: SHKA “Dedë Gjon Luli”, Traboin - Hot, Mali i Zi; “Shkëmbi” dhe “Shkëndija” të katundeve arbëreshe Akuaformoza dhe San Benedeto Ullanova, Itali; Grupi polifonik “Lunxhëria”, Lunxhëri –Shqipëri; Ansambli etnokulturor “Katerina Josipi”, Zym - Prizren, Kosovë; Shoqata Kklturore “Skampa”, Elbasan –Shqipëri; “Gurra e Kurbinit”, Laç – Shqipëri; SHKA “Zëri i Luginës”, Bujanoc, Lugina e Preshevës – Serbi.

Fjalët kyçe:

vëzhgime, festivali mbarëkombëtar shqiptar i folklorit, Rapsha, viti 2017, Tuz, Mal i Zi

Downloads

Botuar

2018-09-10

Si të citoni

Bogdani , Prof.Dr.Ramazan. 2018. “Vëzhgime Nga Festivali mbarëkombëtar Shqiptar I Folklorit Rapsha 2017, Tuz, Mali I Zi (18-20 Gusht)”. Univers 19 (19):183-97. https://doi.org/10.59164/univers.v19i19.2988.

Numri

Seksioni

Art, Traditë dhe Kulturë