Dritë mbi figurën e gjeneralit Mehmet Pashë Deralla

Autorët

  • Hamdi Mediu

DOI:

https://doi.org/10.58923/diskutime.v7i23.533

Abstrakti

Historiografia jonë duhet të reflektojë edhe më shumë për të ndriçuar tërësisht vlerat e figurave të tilla të shquara, që për arsye ideologjike sistemi monist i braktisi dhe i anatemoi. Kjo ndodhi edhe me figurën e Mehmet Pashë Derallës. Mehmet Pashë Deralla është regjistruar në historiografinë shqiptare si një ndër protagonistët e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit të vitit 1878. Gjeneral Mehmet Pashë Deralla ishte një nga protagonistët kryesorë të qëndresës shekullore përballë sulmeve serbo-malazeze, të cilat synonin pushtimin e Shqipërisë veriore. Nën komandën e tij, luftëtarët shqiptarë i shtypën forcat serbe në hapësirën ndërmjet Drinit të Bardhë dhe Drinit të Zi. Ishte kjo një rezistencë e sulmeve antishqiptare nga veriu, që krijoi kushte normale për të mundësuar celebrimin e aktit historik të ngritjes së flamurit në Vlorë.

Fjalët kyçe:

Qëndresa, historiografia shqiptare, Lidhja e Prizrenit, pushtimi i Shqipërisë, Mehmet Pashë Deralla.

Shkarkimet

Download data is not yet available.

References

  1. Komuna e Tetovës, sektori për veprimtari publike 131

  2. Hilë Lushaku, “Pashtriku” faqe historike dhe informatike, 20.02.2013.

  3. Prof.dr.Zeqirja Idrizi, Treva e Pollogut në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare 1899-1913. Tetovë, 2007.

  4. Eugen Shehu, Lajmi Shqip, 28 nëntor 2006

  5. Vebi Xhemaili, Shqiptarët e Maqedonisë së sotme nga Kryengritja e Dervish Cares

  6. Vebi Xhemaili, gazeta Dielli, 6 dhjetor 2013.

  7. Ismail Arsllani, “Distinktivi Tetovar”- (publicistikë), Tetovë 2008, faq. 43.

Downloads

Botuar

2023-02-03

Si të citoni

Mediu, Hamdi. 2023. “Dritë Mbi figurën E Gjeneralit Mehmet Pashë Deralla”. Diskutime 7 (23):131-39. https://doi.org/10.58923/diskutime.v7i23.533.