Përndjekja e familjes Deralla nga tetova

Autorët

DOI:

https://doi.org/10.58923/diskutime.v7i23.542

Abstrakti

Kjo temë që po shtrohet për trajtesë konsiston me përndjekjen e familjes së patriotit dhe njërit nga ideologët e shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë, Mehmet Pashë Derrallës. Edhe sot, derisa po shkruajmë mbi këtë temë, mbeten enigma disa çështje që kanë të bëjnë me këtë derë të madhe të shqiptarizmit, e cila i dha gjithçka shtetit të ri shqiptar, Republikës së Shqipërisë. Parashtrohet si hipotezë, pse familja Deralla u përzu në mënyrë brutale nga Tetova, kujt i pengonte një familje kaq e fuqishme dhe si u sekuestrua pasuria e plotë e tyre. Si përfundoi në burgjet jugosllave e sllavo-maqedonase njëri nga djemtë e Mehmet Pashë Derallës, Gajuri, si dhe saga e familjes Deralla deri në ikjen përfundimtare në Itali e më vonë në Amerikë. Pse pjesa e familjes së Halim Derallës u largua shumë kohë më herët drejt Tiranës, ndërsa familja e Hysen Derallës, me urdhër, u ngarkua në një kamion dhe në përcjellje të policisë sekrete jugosllave (OZNA) u përzu për në Shqipëri, duke e lënë të lirë në kufi me Shqipërinë. Të gjitha këto do të jenë objekt i studimit tim mbi përndjekjen që iu bë familjes së Mehmet Pashë Derallës.

Fjalët kyçe:

Përndjekja, Hysen Deralla, Gajur Deralla, Halim Deralla, pavarësia e Shqipërisë.

Shkarkimet

Download data is not yet available.

References

 1. Sinani, Arsim : Neoshqiptarizmi i Mehmet Pashë Derallës, Revista Diskutime, numri 11

 2. - Bisedë e zhvilluar me Hamdi Mediun studjues 22 shkurt 2011

 3. -Bisedë me Berat Derallën 13 shkurt 2013, Tetovë

 4. -Bisedë me Valdete Derallën 15 janar 2014, 2 qershor 2014, Tetovë, në ambientet e Qendrës për Marrëdhënie ndërkombëtare dhe studime ballkanike.

 5. -Bisedë me Genc Derallën 15 janar 2015

 6. -Bisedë me Nexhat Pilkun 14 dhjetor 2014

 7. -Republika e Shqipërisë, Bashkia e Tiranës, zyra e gjendjes civile Mod 11, Tiranë më 02.12 .1999 N:0374924 Certifikatë nr.10/142 të vitit 1945

 8. Dokumente Arkivore

 9. Drzaven Arkiv na Republika Makedonija (DARM), Dosja e Gajur Derallës nr.11597

 10. -Deklaratë origjinale e Hysen Derallës, botohet për herë të parë, e ruajtur nga vajza e tij, Valdete Deralla.

 11. -Listë e familjes Deralla nga regjistri i gjendjes civile të Shqipërisë

 12. Shtypi i përditshëm

 13. -Prof.Dr. Zeqirja Idrizi: Roli i Mehmet Pashë Derallës në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare dhe në shpalljen e pavarësisë

 14. https://kohanews.com/prof-dr-zeqirja-idrizi-roli-i-mehmet-pashe-derralles-ne-levizjen-kombetare-shqiptare-dhe-ne-shpalljen-e-pavaresise/

 15. -Gazeta Tema Fotot: Rrugëtimi i kujtesës historike, Mehmet Pashë Dërralla 1843-2018

 16. https://www.gazetatema.net/2018/07/23/fotot-rrugetimi-i-kujteses-historike-mehmet-pashe-derralla-1843-2018

 17. -Gazeta Dielli Eugen Shehu, Halim Deralla-Personalitet i shquar i Lëvizjes Autonomiste shqiptare August 11, 2014, https://shqiptare8.rssing.com/chan-29290469/all_p2.html

Downloads

Botuar

2023-02-03

Si të citoni

Sinani, Arsim. 2023. “Përndjekja E Familjes Deralla Nga Tetova”. Diskutime 7 (23):225-32. https://doi.org/10.58923/diskutime.v7i23.542.