Arkivat

 • Shêjzat
  1978

  Numër përkujtimor kushtue Prof. Ernest Koliqit

  PËRMBAJTJA/Sommario

  Martin Camaj:Nji humbje e randë  - P. V.:Jeta dhe veprat e Koliqit  - P. Giuseppe Valentini:Ernesto - Specchio d’umano transito - Ernest Koliqi:Kuvendime me Vangjelin  - Italo C. Fortino:Ernest Koliqi e Arbëreshët e Italisë - Matilde Mancinelli:Ricordo di Ernesto Koliqi  - Gennaro Cassiani:Ritratto di Koliqi - Rexhep Krasniqi:Ernest Koliqi dhe zhvillimi letrar në Kosovë - Ettore Paratore:Ricordo di Ernesto Koliqi - James Torrens, S.J.:The poet is a shrine for his language - Angela Cirrincione:Vajtim a Ernest Koliqi - Salvatore Petrotta:Kujtim i prof. Kolikjit - Msgr. dr. Joseph J. Oroshi:Nji pishtar i letërsisë e i kulturës shqiptare fiket - Emanuele Giordano:Koliqi dhe unë (Koliqi ed io)  - The memory of professor Ernest Koliqi honored at the University of Santa Clara, California  - Dorn Prenk Ndrevashaj:Elegji mbi Ernest Koliqin  - Hans-Joachim Kissling:Il romanziere tedesco Karl May e gli Albanesi  - Tahir Kolgjini:Profesor Ernest Koliqi  - Nijazi Sulçoglu:U shue Hylli shqiptar n’itali - Leo Magnino:Lo studio dei problemi etnici e delle minoranze - Hamdi H. Oruçi:« Vatra » dhe prof. Ernest Koliqi - Ernest Koliqi:Lutja e Dëshpruemc - Peter Bartl:Die K'élmendi Zur Geschichte eines nordalbanischen Bergstammes - Francesco Bonasera:Una carta manoscritta dell’Albania conservata nella raccolta marsiliana della Biblioteca Universitaria di Bologna - Anton Logoreci:Ernest Koliqi - Anesti Andrea:Poetit Ernest Koliqi - Marcello Durante:A quale lingua si ricollega l’albanese? - Emilio Tavolaro:Ricordo di Ernest Koliqi -  - Shefki Miraku:Me Ernest Koliqin në miqësi  - Spiro Mura:15 Kallënduer: një datë e hidhur  - P.B.D.:Letra e nji Dashamiri  - Nermin Falaschi:Un altro « immortale » albanese: Ernest Koliqi  - Basilio Blaiotta:In memoria di Ernesto Koliqi  - Miftar Spahija:Me rastin e vdekjes s Ernest Koliqit  - John Sinishta:« The awakening of arbéresh cultural heritage in America » - « Koliqi s uncompleted educational endeavor » - Edvige Pesce Gorini:Ricordo di Ernesto Koliqi  - Miku i Tij Letrar:Kujtimit të Hilushit  - Vincenzo Chiodi:Ricordo di Ernesto Koliqi  - Halim Begeja:Kultura dhe politika e Koliqit  - Ernest Koliqi:La famiglia Simini - Dr. Christine Körner:Der Beitrag der Exilbläter « Ora e Shqipnisë » und « Bashkimi Kombëtar » zur Verbreitung des Gedankens der nationalen Einheit - Ndoc Vulaj:Gjamë e vaj mbi vorr të prof. Ernest Koliqit - Vittore Pisani:Su albanese shoh - Angelo Fabi:Le raccolte di novellistica italo-albanese promosse da Ernesto Koliqi  - Ago Agaj - I lumtur në jetë, i lumtur në vdekje - Gjon Sinishta:Vdekja e Babës -  -  -  - Giovanni Cava:Ricordo impressionistico del prof. Koliqi . - Giosafat Frascino:Unë, profesor Koliqi dhe e perkohëshmja Shëjzat . - Adolfo Plachy: Ernesto Koliqi . - Lec Shllaku:Profesori u nda nesh! - Vasil D. Alarupi: Gega prej Rugove . - Gordon M Messing:La tragedia di Norbert Jokl - Angela Minicucci:Ricordo di Stella Romano Minicucci e Scritti di Cesare Minicucci riguardanti gli studi albanesi - Anesti Andrea:« The Symphony of Eagles » by Ernest Koliqi . - Nga shtypshkroja tue qortue shtypàjt e Shêjzavet . - Prenk Gruda:Prof. E. Koliqi mësues i ndritshëm e dashtnuer i gjuhës amtare . - Franco Schirò:Monsignor Paolo Schirò (1866-1941) - Peter Bartl:A Ernest Koliqi per il 70° genetliaco  - Arben Kosova:Akrostihi i im kushtue Atij që e meriton -  - Antonello F. M. Biagini:La lotta per l’indipendenza albanese nei rapporti degli addetti militari italiani (1911-1912)  - Italo C. Fortino:Ernesto Koliqi e gli Arb'èresh'è - Ymer Doda - Për shum mot festat - Adem Hodo:Në përkujtim të profesor Ernest Koliqit  - Klaus Lange:Das Weltbild des Naim Frashëri - M. C.:Hasan Kaleshi (1922-1976) .  - Agostino Giordano:Come un testamento - Ujk Mali: Antiteza letrare - KosovË Rexha-Bala:Bardhë e zi rreth Drinit  - Gedanken über Nation und Staat der Albaner - KoLEC PlKOLINI:Letër nji Mikut - P. V.:Synopsis of the life and works of the Poet professor Ernest Koliqi - Nota bibliografica - Scritti critici sul Koliqi e la sua opera - M. C. - Vorrimi i prof. Ernest Koliqit

  Kronikë kulturore - Tezë doktorati mbi Koliqin (V.) - Mbrëmjet shqiptare (DM-Ko) - Mbramje letrare shqiptare në New York (T.H.) - Monsinjor Fortino çon nji meshë për Koliqin - Meshë përshpirtje për Koliqin - Përkujtohet prof. Koliqi - Këshilli i Fakultetit përkujton prof. Koliqin - Nji vizuer: Ernest Koliqi (Shefki Miraku) - Përkujtimi i Ernest Koliqi-t në New York në përvjetorin e parë të vdekjes - Ekspozita e pikturave të Lin Delisë në Gjermani (Martin Camaj) - Dr. Rexhep Krasniqt nderohet nga Bashkësia e New York-ut (hho) - Veprimtarija patriotike e heshtun e Adem Dushit (T.) - Anesti Andrea - Të rij Shqiptarë Universitarë n’Amerikë (hho) - Kisha e ré Katholike Shqiptare « Zoja e Papërlyeme - Pajtore e Shqiptarvet » (Lula Lucaj) - Aperte le attività annuali del Circolo « Besa-Fede » - Le stirpi - degli Albanesi d’Italia nella cronaca di Tocco 1375-1422 - Viaggio tra gli albanesi - della Jugoslavia - Albania: Nascita d’una cultura nazionale (Mircea Popescu) - Dr. Ernest Koliqi - La scomparsa di Ernesto Koliqi (Ettore Paratore) - È morto Ernest Koliqi (Eleuterio Fortino) - Prof. Ernest Koliqi - Ricordo di Ernesto - Koliqi (Mircea Popescu) - Ernest Koliqi (Peter Bartl) - Cultura regionale - Varg librash letrarë « Biblioteka Shqipe »

  Libra të Lexuem - Në përkujtim të dr. Nos Qirjakut (M. Camaj) - P. dr. Paulin Margjokaj ndrroi jetë (V.) - Vdiq Kapiten Xhevdet Skënderaj (P.) - Vdekja e Gjok Dragushës (V.) - Zhdukja e Sabri Domit (V.) - Zoja Lucia Shkreli ndrroi jetë (P.) - Halim Begeja (hho) - Ida Koka ndrroi jetë (P.) - Ndrroi jetë Gjeneral Zef Serreqi (P.) - Ndrroi jetë Miria Elena Vuksanaj Ndrevashaj (P.) - Zhdukja tragjike e Luftarit të Liris, Gjon Gjinaj (Z.) - Pal Bib Mirakaj ndrroi jetë (V.). -

 • Shêjzat
  Vëll. 18 No. 1-10 (1974)

  HILUSHI: Mendime të shkarravituna (Idee scarabocchiate) - REXHEP KRASNIQI:Zhvillimi arësimuer dhe popullësija shqiptare në Jugosllavi (Sviluppo dell’istruzione pubblica e la popolazione albanese in Jugoslavia) - HANS J. KISSLING: Gli stradioti albanesi in Italia nella prima epoca rinascimentale - DJOKO SLIJEPČEVIČ: l'ber die serbisch-albanischen Beziehungen im 19. Jahrhundert - ERNEST KOLIQI: La famiglia Simini - TAHIR KOLGJINI:Shqiptarët në Jugosllavi dhe gjuha e unjisuar (Gli Albanesi in Jugoslavia e la lingua unificata) - AT PASHKO BARDHI :Faik Konica - PETER BARTL: Ernest Koliqi zum 70. Geburtstag (Shtatdhetvjetori i Ernest Koliqit) - * * * In Albania (Në Shqipni) - ERNEST KOLIQI: Migjeni dhe unë (Migjeni ed io) - VELEÇIKU:Ded Gjon Ujka

  Kronikë kulturore (Cronaca culturale) - Prof. Koliqi mban drejtimin e Institutit të Shqipes — Njizetvjetori iTeqes bektashjane në Detroit — Conferenza del Prof. Koliqi a Palermo (Anto nino Guzzetta) — Kuvendi i Bashkimit Demokrat Shqiptar — Urime Emzot Oroshit — Una simpatica pubblicazione - Meshtar i ri në Kosovë - Un primo· premio a Gjelosh Gjokaj — Fiori d’arancio: Martesa e Markiz Staffan Domingo De Mistura — Matrimonio di Franco Durante con Rosina Giordano Martesal e Viktor Shirokës — Nozze di Vincenzo Pizzuto con Maria Luigia Rodotà dell Coronei — Gëzim në familjen Chicos— Darkë e shtrueme nga Dr Velaj —Urime Imam Vehbi Smajlit — Seminarlo del Prof. Marcello Durante Uni libro del Prof. Giuliano Bonfante — Dr. Oruçi në Romë — Vizita e dr. Fejzi Domnit — Urim Prof. Stadtmüllerit — U doktorue z. Gjon Lekë BuçaJ.

  KUMTIME (Comunicazioni) Pajtimtarvet — Zoja Nermin Falaschi Vlora i boton dy libra të rij. Nji artikull në numër t'ardhëshëm mbi veprimtarin e At Gjelosh Gjokës

  IDHNIME E NGUSHULLIME (Lutti e condoglianze) — Scomparsa dell’Eminenza Antoniutti — Falnderim — Zoja Marija Shkreli ndrroi jetë - Scompare il prof. Joseph Matl/Vdiq prof. Matl — Decesso del prof. Paolo Toschi _ Shyqri Fortuzi ndrroi jetë - Falnderim — Ngushullime Zef P. Dekës, Vëllazënnvet Lalaj, z. Mark Deçkës, z. Pai Bibës e z. dr. Çesk Ashtës .

  LEXIMET TONA (Recensioni) - Buletini « Rreze Shelbuese » — Acta Albaniae Voi. I-XV, Palermo 1967-1972 (H. MIHÄESCU); Titos P. Jochalas — über die Einwanderung der Albaner in Griecheland - München 1971 (Η. Μ.); I. Parrino: Acta Albaniae Vaticana, Atti del Vaticano 1971 (Η. M.); Ju. V. Ivanova: Severnaja Albanija v XIX načale XX v. Obščestvennaja žiznj. Nauka, Moskva 1973 (Η. M.); Martin Camaj — La parlata albanese di Greci in provincia di Avellino — Firenze 1971 (HANS JÜRGEN SASSE). ’ ì - E.K. - Tryeza e Redaksis (Tavolo della Redazione)

   

 • Shêjzat
  Vëll. 17 No. 9-12 (1973)

  PËRMBAJTJA/ Sommario

  HILUSHI: Mendime të shkarravituna (Idee scarabocchiate) - Kongres’i VIII i Qendrës së Studimeve Shqiptare në Palermo: 25-28 nanduer 1973 (L’VIII Congresso del Centro Internazionale di Studi Albanesi a Palermo: 25-28 novembre 1973) - ANESTI ANDREA:

  «Gramatika dhe Sindaksa » e Ilia D. Sheperit («La grammatica e la sintassi » di I. D. Sheperi) - KOSOVE REXHA-BALA: Bardh e zi rreth Drinit (Bianco e nero nei pressi del Drin) - VASIL D. ALARUPI: Rushi u poq (Maturò l’uva) - MAXIMILIAN LAMBERTZ: Homeri dhe epopeja shqiptare, përkthei Rexhep Krasniqi (Omero e l’epopea albanese, tradusse R. Krasniqi) - Nastradin e il barbiere - Antony Athanas, nji shqiptar i shquem (Antony Athanas, un distinto Albanese) - DJOKO SLIJEPCEVIC: tiber die serbish-albanischen Beziehungen im 19. Jahrhundert . - E. K.: Nji tubë lule mbi vorr të Peter Chicos-it (Omaggio floreale sulla j tomba di P. Chicos). - Piccola antologia di Shèjzat (Poesie di Q. De Rada, N. Frashëri, Çajupi, Fishta, Martin Camaj, Latif Berisha, Rexhep Hoxha, Azem Shkreli, K tradotti in italiano da Ernesto Koliqi) - PRENK GRUDA: - Baca Kurti i Mileshit në Lidhje të Prizërenit (Batsa Kurti alla Lega di Prizren) - ERNEST KOLIQI: Dy shkollat letrare shkodrane — e Etënve jezuitë dhe e Etënve françeskanë — (Le due scuole letterarie scutarine — dei P.P. gesuiti e dei P.P. francescani —).

  Kronikë kulturore (Cronaca culturale) - Il prof. Koliqi collocato fuori ruolo. — Papàs Fortino nominato Monsignore. — NANDO CHINZARI: Tra i gerani il «tempio» del maestro Lin Delija. — Përgëzim. — Kumtim. — Falnderim. — Darsma e çiftit Buçaj-Shiroka. — Nozze Davanzo-Prennushi. — Ndrroi jetë Prof. Ymer M. Sharra. — Ngushu- llime Zotit A. Athanas. — Scomparsa del Prof. A. Pagliaro. — Scompare Checchina Bidera. - Libra të lexuem (Recensioni): A. GUZZETTA, Tracce della lingua albanese del secolo XV nella documentazione veneta dell’epoca, I-I.I; Scuola grafica Salesiana, Palermo 1968-73 (MARCELLO DURANTE). — Guzzetta Antonino, Tracce della lingua albanese del secolo XV nella documentazione veneta dell’epoca, Palermo 1973 (HILUSHI). - — Giorgio Fishta, Jerina regina dei fiori, Poema melodrammatico; traduzione con testo a fronte, introduzione e note di Luigi Marlekaj, Bari 1973 (E. K.). Novellistica italo-albanese. Racconti popolari di S. Sofia D’Epiro, S. Demetrio Corone, Macchia Alb., S. Cosmo Alb., Vaccarizzo, S. Giorgio Alb. Con una introduzione di G. Gradilone, raccolta da P. Gianpietro, E. Miracco, C. Bellusci, F. Matranga. Firenze L. S. Olschki 1970, XXX, pagg. 446 (MARTIN CAMAJ).-  Vorea Ujko, Kosovë, Cosenza 1973 (E. K.). — Idriz Lamaj, Rrugëve të mërgimit, New York 1973 (E.K.).

   

 • Shêjzat
  Vëll. 17 No. 5-8 (1973)

  PËRMBAJTJA / Sommario

  HILUSHI: Mendime të shkarravituna (Idee scarabocchiate) - SCODRENSIS: Prof. Krist Maloki vdiq (Decesso del Prof. univ. Krist Maloki) - E. K.: Copa të zgjedhuna nga shkrimet e Krist Malokit (Brani scelti dagli scritti di Krist Maloki) : - Orjental apor oksidental? (Orientale oppure occidentale?) - Naim Frashëri - Gjergj Fishta -ERNEST KOLIQI: Mehdi Frashëri si shkrimtar (Mehdi Frashëri come scrittore) - Nga veprat e Mehdi Frashërit: - « Parëthënje » dhe copa nga vepra « Lidhja e Prizrenit» (Prefazione e brani scelti dal volume «La Lega di Prizren») - Nga rromanxi «Nevruzi» (Dal romanzo «Nevruzi») - VASIL D. ALARUPI: Kulucka - A. LURA: Enga (La sordomuta) - D. ERNESTO COZZI: La donna albanese (Grueja shqiptare) -  KOSOVË REXHA-BALA: Bardh e zi rreth Drinit (Bianco e nero nei pressi del Drin) GIUSEPPE VALENTINI: Tutta l’Albania cantata in un poema (Mbarë Shqipnija e këndueme në nji poem) - ERNEST KOLIQI: Bijës s’ime (A mia figlia) - Mëngjes në Kaninë (Mattino a Kanina) - Attività dell’Istituto degli Studi Albanesi di Roma (Veprimtari e Institutit të Studimeve Shqiptare të Romës) - Novelle romantiche di Girolamo De Rada (Tregime romantike të Jeronym De Radës): - Leggenda di Samorini (Gojthàna e Samorinajvet) - Frosina, l’odalisca (Frozina, nuse e sulltanit)

  Kronikë kulturore (Cronaca culturale) - 286 Krizë në rinin komuniste shqiptare (V.). - Vëllau shpëton vëllan (H.). -Tre meshtarë të rij në Kosovë. - Nozze Caporicci-Becci. - Nozze Pasquali-Mauro. - Nozze Bellizzi-Saccomanno. - Decesso del prof. Paolo Colombo. -Ndrroi jetë Nush Bushati. - Ndrroi jetë Ahmet bej Resuli. - Ndrroi jetë Kolonel Hysen Selmani. - Vdiq Gjon Baia. - Vritet n’USA Kalosh Hamdija. -
  Për krye shëndosh. Recensioni (Reçensime) KOLIQI ERNESTO, Saggi di letteratura albanese, Firenze, Leo Olschki editore 1972, IV-259 pp.; 25 cm. (T. M.). - ERNESTO KOLIQI, Saggi di letteratura albanese, Firenze, Leo Olschki editore, 1972, pp. 259. (VITTORE PISANI).- SOLANO FRANCESCO, Manuale di lingua albanese (Elementi di morfologia
  e sintassi. Esercizi. Cenni sui dialetti), Corigliano Calabro, 1972, VI- 168 p., 22 cm. (T. M.). - Përpjekja e Jonë (Our Effort), E përkohëshme Fetare dhe Kulturore - Published by the Albanian American Islamic Center, Inc., New York New Jersey - Voi. Ill, 12 November 1972, Nr. 4. - Attività albanologiche. ANESTI ANDREA: Dy vjerrsha («Daimon» dhe «Letër») - Faqe 217 e 258. Vargu i botimeve të marruna

   

   

 • Shêjzat
  Vëll. 17 No. 1-4 (1973)

  Përmbajtja/ Sommario

  HILUSHI: Mendime të shkarravituna (Idee scarabocchiate) - JOSEPH VALENTINI: Du genre littéraire juridique et des ses formes dans la tradition etimique albanaise - ERNEST KOLIQI: Zef M. Harapi, auktor rromanxash è dramash (Zef M. Harapi, autore di romanzi e drammi ) - Copa të zgjedhuna nga veprat e Z. M. Harapit (Brani scelti dalle opere di Z. M. Harapi): Nga «Pushka e trathtarit» (Dal romanzo: «Il fucile del traditore») - Nga «Peng a rob? » (Dal romanzo: «Ostaggi o prigionieri?») - Nga « Skanderbegu » (Dal dramma: « Scanderbeg ») - Nga « Mustafë Pasha i Shkodrës » (Dal dramma: « Mustafà Pascià di Scutari») -ANESTI - ANDREA: Vjerrsha Liriche) - ROSOVE REXHA-BALA: Bardh’e zi rreth Drinit (Bianco e nero nei pressi del Drin) - ADEM HODO:Në shërbim të së Vërtetës (Al servizio della Verità ) - SHENIME KANUNORE TE MIRDITËS (Note intorno alle norme consuetudinarie in Mirdizia) I nuovi poèti italo-albanesi ( Poetënt e rij arbreshë) - TESI DI LAUREA IN ALBANOLOGIA (Theza dòktorate n'albanologji) -HILUSHI:Poezija e Kosovë Rexha-Balës (La poesia di Kosovë Rexha-Bala) - PITIGRILLI: Përmbledhja e historisë (përktheu nga italishtjja: Nos Qirjaku)  - ERNEST KOLIQI: Shqipja n’Universitetin e Padovës (La lingua albanese nella Università di Padova ) - Gjuhcës së thatë (A un pesciolino) - GABRIELE D’ANNUNZIO: L’usignuolo (Bylbyli - trad, di E. K.) - ANESTI ANDREA: Introduction - D. ERNESTO COZZI: La donna albanese (Grueja shqiptare) .

  Kronikë kulturore / (Cronaca culturale):

  Etica politica e libertà religiosa (Eqrem Telhaj). — Gjeneral Sereggi kremton të 80-tën datëlindje. — Ekspozitë e ré e Ibrahim Kodrës. — Shëndeti i Dr. Halim Begejës. — La poesia albanese oggi. — Martesa Mezzacane-Zorzoli. — Riti nuziali. — Francesco Jacomoni di San Savino (P. Giuseppe Valentini). Recensioni (Recensirne: EQREM ÇABEJ, Hyrje në h istorinë e gjuhës shqipe. Fonetika historike e shqipes. Prishtinë, 1970, 150 f. (Universiteti i Prishtinës) (H. Mihaescu). ERNESTO KOLIQI: Saggi di letteratura albanese; Leo Olschki, Firenze 1972; «Studi e testi», volume V, pp. IV-260 (Martin Camaj). — FRANCESCO SOLANO: Manuale di lingua albanese, esercizi, cenni sui dialetti; Corigliano 1972 (Për porosina — Ordinazioni: « Zjarri », 87069 S. Demetrio Coróne Cosenza) (Martin Camaj). — Novellistica italo-albahese: Racconti popolari di S. Sofia d’Epiro, S. Demetrio Corone, Macchia albanese, s. Cosmo Mb., Vaccarizzo Alb., S. Giorgio Alb.; Leo Olschki, Firenze 1970 (C. Capizzi SJ.).

  ARSLAN DI LIBOHOVA: Precisazioni (Përpiksime) - KUMTIM - TRYEZA E REDAKSIS (Dal tavolo della Redazione)

 • Shêjzat
  Vëll. 16 No. 9-12 (1972)

  PËRMBAJTJA/Sommario

  HILUSHI:Mendime të shkarravituna (Idee scarabocchiate ) - ZALVI: Aman nji fjaluer! (Occorre un dizionario!) - ERNEST KOLIQI: Mustafa Kruja si njeri kulture (Mustafa Kruja nel campo culturale) - ZEF VA LENTINI: Mustafa Kruja, mjeshtër gjuhe (Mustafa Kruja, maestro di lingua) - MUSTAFA KRUJA: Tri shkrime (Tre prose): a) Shqyptari I 1912-s (L'Albanese del 1912) , b) Shkolla e ime (La mia scuola ), c) Qyteti im (La mia citta ) - U kremtue në Palermo Niiqindvjetori i lindjes së Gjergj Fishtës (Manifestazione culturale a Palermo per il Centenario della nascita di Giorgio Fishta) - ERNESTO KOLIQI: Giorgio Fishta al servizio della politica nazionale (Fishta në sherbim të politikës kombtare ) - KOSOVË  REXHA BALA: Lutjet njerzore të nji Poeti (Preghiere di un Poeta) - EMILIO TAVOLARO: L’insegnamento dell’Albanese (Mësimi i Shqipes) - CARMINE DE PADOVA: Una interessante esperienza (Nji përvojë  e shënueshme) - Vjerrsha (Poesie) - ERNEST KOLIQI: Mëngjs në Venedik (Mattino a Venezia) - ANESTI ANDREA: Belbëzim (Balbettamento) - Letteratura orale albanese (Tradusse in italiano: Ernesto Koliqi) - ERNEST KOLIQI:The Symphony of Eagles (Translated and with an introduction by Anesti Andrea - L’Archivio Cordignano a Gallarate (Arkivi i At Cordignano-s në  Gallarate)

  Kronikë  kulturore (Cronaca culturale) : Il Papa rileva il dramma dei cattolici albanesi. — Congresso a Palermo dedicato a Giorgio Fishta. — Convegno sui   Diritti delle minoranze etnico-linguistiche  . — Egumen i ri n’Abacin e Grottaferratës. — Nick A.Kreshpani, Kryetar i ri i Vatrës. -—Veprimtari artistash shqiptarë. — Ndrroj jetë  At Daniele Barbiellini. — Le spoglie di Ernesto Simini tornano in Patria. . *4 Scomparsa del prof. Ferrabino. — Decesso di Aristide Manes. — Zhdukja e Viktor Eftimiut (A. G.). — Decesso di una Nobile Scutarina. — Segnalazioni (Botime në  shej ).— Recensioni (Reçensime).

  DIFTOJSI (Indice)

 • Shêjzat
  Vëll. 16 No. 5-8 (1972)

  PËRMBAJTJA/ Sommario  

  HILUSHI: Mendime të  shkarravituna (Idee scarabocchiate) « Bjeri mikroborgjezit » (Dai al microborghese) - ERNEST KOLIQI: Bernardin Palaj dhe nji poemth i tij i pakryem (B. Palaj e un suo poemetto incompiuto )  Frati i kangve (Il Frate dei canti )  - SCODRENSIS: Përkujtim ’i njiqindvjetorit të lindjes së Poetit At Gjergj Fishta nga « V atra» në New York (La « Vatra» di New York celebra il centenario -della nascita di Giorgio Fishta )   GJERGJ FISHTA: Shqiptarët  e  të  drejtat  e  tyne   (Gli  Albanesi  e  i  loro  diritti  etnici)  -  PETER BARTL: Erzbischof    Vincenz     Zmajevic     als    « Visitator     Apostolicus     Albaniae» (L’arcivescovo   V.   Zmajevic) - ISMAIL KEMAL BEY VLORA: Infanzia ed educazione di un giovane albanese (Fëmijnia dhe mirërritje e nji djali shqiptar) Tradusse dall’inglese in italiano: Nermin Falaschi Vlora - KOSOVË REXHA-BALA: Prijsi i romantizmit suedez admiron shpatën e Skenderbegut  (Il  capo- scuola del romanticismo svedese ammira la spada di Scanderbeg) - G.G.: Tesi di laurea in albanologia (Theza doktorate n'albanologji) - NORBERT JOKL: Historija e shqipes dhe dokumentet e saja (Storia dell'albanese e la sua  documentazione) -  P. VINÇENC MALAJ e  A. DE GENTI: Përtej buzmit fisnor (Ramificazione della stirpe)  Gjellë të vendit t'onë (Cucina albanese)  Kronikë kulturore (Cronaca culturale) The XXVth Anniversary of the persecution of the Catholic Church of Alba­ nia commemorated in California - Per una politica italo-albanese (Italo Costante Fortino) - Medaglia d'oro a Emilio Tavolaro - Una lodevole iniziativa - Të rijt shqiptarë n'Australi. - Dr. Hamdi Oruçi në Romë. - Dr. Fejzi Domni në Romë. - Imam Vehbi Smajli në Romë. - Festeggiamenti in onore di Papas Esposito. - Visite del Patriarca russo aile Chiese ortodosse. - Martesa e Dr. Stilianos Qirjakut. - Fiori d'arancio. - Zhdukja e Ambashatorit Xhemil Dino. -   Zoja Nafije Klissura Vrioni ndrroi jetë. -    Scomparsa del Generale Giordano Marenco. -    Ismail  Gorani  ndrroi  jetë. -    Përkujtohet  Perikli  Haxhistasa. - Zi në Familjen e z. Anesti Andrea. -   Libra të lexuem. EX, di Nermin  Falaschi. - GOCCE  D'AMORE,  di  Renato  Iskander  Marchiano. -    Reçensime: La parlata albanese cli Greci in provincia di Avellino (Haralambie Mihaescu). -    Ilirët dhe gjeneza e Shqiptarëve, sesion shkencor i Universiteti Shtetëror të Tiranës (Peter Bartl). -   Acta Albaniae Veneta saeculorum XIV et XV, Josephi Valentini (Peter Bartl). -   Mesbari i Gjon Buzukut (1555), botim kritik nga Eqrem Çabej (Martin  Camaj). -   TRYEZA E REDAKSIS. -   Collana di Shêjzat.  

 • Shêjzat
  Vëll. 16 No. 1-4 (1972)

       HILUSHI: Mendime të shkarravituna (Ideé scarabocchiate) -- Thirrje  KOSOVE REXHA-BALA: Bardh e zi rreth Drinit (Bianco e nero nei pressi del Drin) --  GORRIT T.A GOSLINGA: The Dutch in Albania (Gli Olandesi in Albania). VOREA URO: Këngë arbreshe (Canto italo-albanese) --  TAHIR ZAJMI: IsIam Spahija (Un patriota di Luma) -- Konturë (Poesia) - Përkthei: Anesti Andrea PADRIAC COLUM: Scanderbeg (Poesia) - Përkthei: Bendo Shapërdani -- E. K: Gjellë e ambëisina të vendit fonë (Cibi e dolci albanesi) --  ERNEST KOLIQI: Tue bisedue me Prof. Joklin (Conversando col Prof. Jokl) --  HILUSHI: Kuleta e vjetër me guraleca të ngjyrëshëm (Il vecchio borsellino coi sassolini colorati) --  Nga fletorja «Drita» e Shahin Kolonjës (Dal giornale « Drita » (Luce) di Shahin Kolonja) --  Intervento del Prof. Demetrio Mauro nel Convegno dei Sindaci Italo- Albanesi (Ndërhymje e Prof. Dhimitër Mauros në Kuvendin e Kryetarve të Bashkive arbreshe) --   GJERGJ FISHTA: Përpara derës së parrizit (Sulla soglia del paradiso) --  GIORGIO FISHTA: Il Liuto delle Montagne (Episodio di Oso Kuka) - Canto V - Tradusse in italiano: Ernesto Koliqi (Përkthim italisht i Kangës V të « Lahutës së Malcis » nga Ernest Koliqi) --  G. G.: Tesi di laurea in Albanologia (Theza doktorate n’albanologji)

  Kronikë kulturore (Cronaca culturale) --   Senatori Cassiani, Ministër i Marinës Tregtare — Nji tjetër ekspozitë e Kodrës — Nji artikull mbi Lin Delin — Kremtja e valleve në Çift — Scomparsa del dr. Adolfo Donadio — At Guido Poli ndrroi jetë. — Major Haxhistasa ndrroi jetë. — Pikllim për zhdukjen e Karl Gurakuqit — Libra të lexuem: GIOVANNI LAVIOLA: Ferdinando Cassiani nel pensiero e nell’azione (Giuseppe Gradilo- ne) — ANTON PASHKU : Oh (A de Genti) — Rreze shelbuese ». — « Rinija shqiptare në mërgim ». — Shkrime për t’u shênjue — Tryeza e Redaksis,

 • Shêjzat
  Vëll. 15 No. 9-12 (1971)

  PËRMBAJTJA / Sommario

  HILUSHI: Gaze e pikëllime (Gioie e lutti).  Nga Proza e Fishtës (Prose scelte di Giorgio Fishta) - ALESSANDRO SERRA: A Scutari con P. Fishta (Në Shkodër me At Fishtën) . GIORGIO FISHTA: Il Liuto delle Montagne (Episodio di Oso Kuka) - Canto IV - tradotto in italiano da Ernesto Koliqi (Përkthim italisht i Kangës IV t’Oso Kukës nga Ernest Koliqi) - Përkujtim i Qindvjetorit të Lindjes së At Gjergj Fishtës në Romë (Celebrazione a Roma del Centenario della nascita di Padre Giorgio Fishta) - Mbledhje në ndér të Prof. At Valentinit e të Prof. Koliqit (Raduno conviviale in onore di P. Valentini e Prof. Koligi) - MARTIN CAMAJ : Vëllim syzimesh albanologjike në ndér t’At Prof. Zef Valentinit dhe të Prof. Koliqit (Volume di saggi albanologici in onore di P. Valentini e Prof. Koliqi) - Discorso del Prof. Hans Joachim Kissling (Fjalim i Prof. Hans Joachim Kissling) Discorso del Prof. P. Carmelo Capizzi (Fjalim i Prof. At Karmel Ca- pizzi-t)   -  Lettere e telegrammi augurali in occasione della serata in onore di Valentini e Koliqi (Letra e tele grame me rasën e mbledhjes në ndér t’At Valentinit e të Koliqit). MARTIN CAMAJ: Përmbajtje e Festschrift-it (Sommario del Festschrift) -  VASIL D. ALARUPI: Skenderbeu (Scanderbeg) - Karl Gurakuqi • Jetëshkrimi (Cenni biografici) - At ZEF VALENTINI: Karl Gurakuqi në Palermë (Karl Gurakuqi a Palermo) - ERNEST KOLIQI: Vjerrshë kushtue Karl Gurakuqit (Lirica dedicata a Karl Gurakuqi)  - Zhdukja e Prof Dhimiter Mauro-s (Scomparsa del Prof Demetrio Mauro ) : Discorso funebre del Dott Umile Sireno (Fjalim i përmortëshëm i Dr Umile Sireno) - Discorso del Prof Emilio Tavolaro (Fjalim i Prof Emilio Tavolaro-s) - RECENSIONI: ANESTI ANDREA: Mendime rreth vëllimit: Seminari Ndërkombtar i «Federatës Vatra» (Considerazioni sul volume: Seminario Internazio  nale della Federazione «Vatra») - ELEZ NDREU: Syzim i Hasan Kaleshit mbi Sami Frashërin në letersinë dhe filologjinë turke (Saggio di Hasan Kaleshi su Sami Frashëri nella letteratura e nella filologia turca) - ANTONIO GUZZETTA: Dissertationes albanicae  GIUSEPPE GRADILONE: Tesi di laurea in albanologia (Theza doktorate n’albanologji)   - CIRIACO STIMMI’: Difesa delle lingue minacciate .

  Kronikë kulturore (Cronaca culturale) Nozze Fontana-Marchiano — Sukseset e Lin Delis — Mostre di Ibrahim Kodra — Sposalizio di Marialuisa Koka Falnderim — A Lungro il secondo  convegno delle comunità italo-albanesi — Vorrimi i prof Karl Gurakuqi-t në Bressanone — Falnderim i Familjes Gurakuqi — Scomparsa del prof Demetrio Mauro — Cordoglio per la scomparsa del prof Mauro — Un film di Pietro Domingo de Mistura — Condoglianze al Papas Antonio Bellusci — Kumtime (Segnalazioni) — Doktorata e Nos Qirjakut

 • Shêjzat
  Vëll. 15 No. 7-9 (1971)

  PËRMBAJTJA / Sommario

  HILUSHI: Fishta si njerî dhe si poet (Fishta come uomo e come poeta) . Nga proza e Fishtës (Prose scelte di Giorgio Fishta) .- GIORGIO FISHTA: Il Liuto delle Montagne (Episodio di Oso Kuka) - Canto III - Tradusse in italiano: Ernesto Koliqi (Përkthim italisht i Kangës III të « Lahutës së Malcis » nga Ernest Koliqi - ERNEST KOLIQI: Takim me Karl Gurakuqin (Incontro con Karl Gurakuqi) - H.:Kuvend djalektologjik në Bressanone (Convegno dialettologico a Bressanone) - KORRESPONDENTI: Përkujtothet Petro Chicos-i (Commemorazione di P. Chicos) - GORRIT T.A. GOSLINGA: The Dutch in Albania (Gli Olandesi in Albania) - Darsëm e shqueme arbreshe në Sicili (Nozze italo-albanesi in Sicilia) - ANESTI ANDREA: Përkthime.  - VASIL D. ALARUPI : Skenderbeu (Scanderbeg) - Recensioni (Reçensime). - G. G.:Tesi di laurea in albanologia (Theza doktorate n’albanologji). - ANTONIO RELLUSCI FRASNJOTI: La Pastorizia a Frascineto (Blegtorija në Frasnitë) - Kronikë kulturore (Cronaca culturale) -- Mr. Gregory L. Chiriaco, Kryetar i ri i Vatrës. — Dr. Camaj profesor ekstraordinar. — Alto riconoscimento al prof. Kissling. — Z. Dashamir Petrela doktorohet. — Shugurohet Meshtar Lorenc Forestieri. — 25 vjetori i Shoqëris muslimane shqiptare. — Sukseset e Gjelosh Gjokës (A. de Genti). Promozione della cultura italo-albanese (I.C.F.). — Circoli culturali italo-albanesi in Calabria (Italo Costante Fortino). — L’Avaro di Molière in Arbresh (I.C.F.). — Fiori d’arancio. — Zhdukja e Tahir Zaimit (E.K.). — Lule përkuj timore. Tryeza e Redaksis (Il tavolo della Redazione)                         

 • Shêjzat
  Vëll. 15 No. 4-6 (1971)

  PERMBAJTJA/ Sommario  

  HILUSHI: Bisedime të lira (Libere ccnversazioni) - Nga proza e Fishtës (Prose scelte di Giorgio Fishta) -- ERNESTO KOLIQI: Canto  II   del  « Liuto  delle  Montagne »  di  Giorgio  Fishta  tradotto  in italiano.   (Përkthim  italisht   i  Kangës  II   të  « Lautës  së  Malcis »   të Fishtës) - GARRIT T. A. GOSLINGA: The  Dutch  in  Albania  ( Gli   Olandesi  in  Albania --  ENGJELL LOTI: Pra...    (Pertanto ... ) -VASIL D. ALARUPI: Skenderbeu     ( Scande1·beg) - Flete te harrueme te Shantojës (Brani di prosa e liriche dello Shantoja) -ANTONIO BELLUSCI FRASNJOTI: La Pastorizia a Frascineto  (Blegtorija në Frasnite)  .  Una via di Foggia intitolata a un illustre Arbresh (Nji udhë e qytetit Foggia kushtue nji Arbreshi të përmendun). - G. G.: Tesi di laurea in  albanologia  (Theza  doktorate  n'albanologji) - Recensioni   ( Reçensime)   .  Kronike  kulturore   (Cronaca   culturale)  Ekspozite pikturash e Lin Delis. -   Pesëdhetëvjetori i meshtaris  së Papas Tocci-t. -    Dr. Rexhep Krasniqi në Romë. -    Ndrroi  jetë  Hamza  Llukaçi. - Zhdukja e Zojës Parashqevi Kyrias. -   Papas Mollo vdiq. -    Dul Rroji ndrroi jetë. -    Ndreqje gabimi. Tryeza  e  Redaksis.  ( Dal  tavolo  della  Redazione).

 • Shêjzat
  Vëll. 15 No. 1-3 (1971)

  PËRMBAJTJA/Sommario

  HILUSHI:  - Bisedime të lira (Libere conversazioni)  - GIUSEPPE VALENTINI:  - Un curioso documento sulla statura di Scanderbeg (Nji dokument mbi naltësin e shtatit të Skanderbegut) - ERNEST KOLIQI:  - Kryengritja e Malsis së Madhe (Insurrezione delle Montagne Sopra- scutarine) - HANS JOACHIM KISSLING:  - Scanderbeg, stratega e politico (Scanderbeg, mjeshtër lufte e njeri politike) - VASIL D.  ALARUPI: Skenderbeu (Scanderbeg)  - KOSOVË REXHA-BALA: Bardh e zi rreth Drinit (Bianco e nero intorno al Drin)  - TITOS P  JOCHALAS:  - Tekste të vjetra artoëreshe (Vecchi testi italo-albanesi)  - ERNEST KOLIQI:  - Traduzione italiana del XV canto del poema « Lahuta e Malcis » di P  Giorgio Fishta (Përkthim italisht i Kangës XV të « Lahutës së Malcis»)  - MARCO KOLIQI:  - Madre Teresa Bojaxhiu  - Recensioni (Reçensime)  - Kronikë kulturore (Cronaca culturale)

   

 • Shejzat
  Vëll. 14 No. 10-12 (1970)

  PËRMBAJTJA/Sommario

  HILUSHI: Darsëm e kulturës arbnore në Palermë (Sagra della cultura albanese a Palermo) --  GIUSEPPE SCHIRO’: Il settantesimo genetliaco di P. Valentini (Shtatëdhetëvjetori i Àt Valentinit) --  KARL GURAKUQI: At Zef Valentini (Padre Giuseppe Valentini) --  NAMIK RESSULI: Kontributi i misionarëve italianë në zhvillimin e kulturës shqiptare -- P. Zef Valentini (Contributo dei missionari italiani allo sviluppo della cultura albanese - Padre Valentini) --  P. MARLEKAJ: Shqipja e Valentinit në Saulin e Alflerit (La lingua albanese di Valentini nel Saul dell’Alfieri) --  PETER BARTL : Zum historischen werk Giuseppe Valentini’s (L’opera storica di Giuseppe Valentini) --    GIUSEPPE GRADILONE: Giuseppe Valentini e la Letteratura Albanese (Zef Valentini e Letërsija Shqipe) --  MARTIN CAMAJ: Sprovë për gjetjen e kritereve në analizën e emnavet të vend-banimeve (Saggio per la ricerca dei criteri nell’analisi dei toponimi) --  Papàs IGNAZIO PARRINO: P. Giuseppe Valentini (Àt Zef Valentini) --  GUIDO SOMMAVILLA S.J.: Padre Valentini, direttore della rivista «Letture» (Àt Valentini, drej- tuer i së përkohëshmes « Letture » ) --  ANGELA CIRRINCIONE: P. Giuseppe Valentini nella figura di « Maestro » (Àt Valentini si Mjeshtër) -- MARCO KOLIQI: Il « mio » Padre Valentini (Ât Valerftini si e shof unë) --  P. VINCENZO MALAJ : Bibliografia di Giuseppe Valentini (Bibliografi e Zef Valentinit) --  ERNESTO KOLIQI: L’uomo Valentini (Njeriu Valentini) --  Elenco delle Tesi (Radhuesi i therzave doktorate) --  Lettere indirizzate a P. Valentini dal Card. Carpino e dall’Archimandrita Minisci (Letra drejtue Àt Valentinit nga Kard. Carpino e nga Arkimandriti Minishi. KOSOVË REXHA-BALA: Vjerrsha (Versi)

  Kronikë kulturore (Cronaca culturale)

  Celebrazione del 70.mo compleanno di Padre Valentini. — Le comunicazioni e i discorsi. — Il prof. Kissling « Socio Onorario ». — Breve liturgia in rito orientale. — Il Vessillo di Scanderbeg. — A Piana degli Albanesi. — Colazione nel Seminario di Piana. — Corona di « Shè'zat » sulla tomba di Rosolino Pe- trotta. — Arbreshët përpiqen të ruejnë traditat. — Difesa della lingua albanese. — Veshja arbreshe. — Veprimtarija e prof. Ibrahim Kodrës. — Mostra albanese della Fondazione Besso. — Ndrroi jetë nji motër e Luigj Gurakuqìt. — Àt Jul Andreini ndrroi jetë.

  Tryeza e Redaksis (Dal Tavolo della Redazione.

  Diftoisi (Indice).

 • Shejzat
  Vëll. 14 No. 7-9 (1970)

  PËRMBAJTJA/Sommario

  HILUSHI: Dy humbje të randa (Due gravi perdite)  -- E. K.: Dhimitër Beratti -- P. GIUSEPPE VALENTINI: Dhimitër Beratti -- ZEF VALENTINI: Peter Chicos  Papas --  IGNAZIO PARRINO: Come sopravvive Peter Chicos (Gjurmat qi lên Peter Chicos)  -- TAHIR KOLGJINI: Peter Chicos --  GERHARD GRIMM: Peter G. Chicos ist nich Mehr! (Peter G. Chicos nuk âsht mâ! )  -- MARTIN CAMAJ : Në kujtim të Peter Chicos-it (In memoria di Peter Chicos)   -- SKENDËR H. HASANI: Përsjellja e përmortshëme e Peter Gene Chicos-it (Esequie funebri di Peter Gene Chicos)  Peter Chicos of Belmont, was one Eisehower’s staff -- MARTIN CAMAJ: Humbja e Prof. Dr. Alois Schmaus (La scomparsa del Prof. Schmaus) -- PETER BARTL: PETER BARTL: Professor Dr. Alois Schmaus zum Gedâchtnis (In memoria del Prof. Schmaus) -- P. GIUSEPPE VALENTINI: Alois Schmaus . Ultimo saluto (Përshëndetja e fundit) -- ALOIS SCHMAUS: La ballata Arbëreshe della « sorella ritrovata » e i suoi nessi balcanici (Rapsodija Arbëreshe e «motrës së gjetun rishtas » edhe lidhjet e saja ballkanike). Kisha e parë Katolike Shqiptare në mërgim (Il primo Centro Cattolico ecclesiastico in esilio). GIUSEPPE GRADILONE: Un libro su « Pietro Camodeca de’ Coronei » -- MARIA LUISA AZZINNARI: Cattedra della lingua e letteratura albanese a S. Demetrio Corone e insegnanti che la ressero (Kathedra e gjuhës dh’e letrësis shqipe e mësuesa qi mbajtën mësime) -- ERNESTO KOLIQI: Traduzione italiana del XIV canto del poema « Lahuta e Malcis » di P.Giorgio Fishta (Përkëthim italisht i kângës XIV të « Lahutës së Malcis»). -- VASIL D. ALARUPI: Pikëpjekje në Dajt (Incontro al Dajti).

  Kronikë kulturore (Cronaca culturale).

  Barney D. Kirka, Kryetar i Vatrës. — Kosovarët te vorri i De Radës. — Nastro rosa in Casa Minasi. — Lieto evento in Casa Masci. — Nozze Chiodi- Cassiani. — Sposalizio di Ugo Detti. — Zhdukja e Zojës Age Stevens. — Ndrroi jetë e Ama e Dr. Oruçit. — Scomparsa del Prof. Giovanni Maver. — Nuovi Liberi Docenti in Albanologia. — Tesi di laurea in albanologia (G. G.). — libra të lexuem: « Mbrojtja e Shkodrës » (Tahir Kolgjini). — Papas Vincenzo Selvaggi: La Liturgia Greca di Eleuterio Fortino — Vorrimi i Shkelqesës Beratti

 • Shejzat
  Vëll. 14 No. 4-6 (1970)

  PËRMBAJTJA/Sommario

  HILUSHI: Letra të hapuna nji të riut letrar (Lettere aperte ad un giovane letterato) -- GIUSEPPE VALENTINI: L’economia agricola nello Scutarino sotto governo veneto nel secolo XV (Ekonomija bujqësore në Krahinën e Shkodrës nën qeverimin venetjan të XV qindvjet) -- ALOIS SCHMAUS: Poezija epike shqiptare (La poesia epica albanese) — Përkthen: KARL GURAKUQI. -- Papas ANTONIO BELLUSCI: Un arbresh tra gli arvanites di Corinto (Un Italo-Albanese fra gli « arvaniti » di Corinto) -- PRÊNK NDREVASHAJ : Mbishenat. -- ERNESTO KOLIQI: Traduzione italiana del XIII canto del poema « Lahuta e Malcis » di P. Giorgio Fishta (Përkëthim italisht i kangës XIII të « Lahutës së Malcis»)  -- MIFTAR SPAHIJA: Pasojat e gjygjit t Hasimes (Conseguenze del processo di Hasime)  -- MARIA LUISA AZZINNARI: Cattedra della lingua e letteratura albanese a S Demetrio Corone e insegnanti che la ressero (Kathedra e gjuhës dh’e letrësis shqipe e mësuesa qi mbajtën mësime) -- LOK LIMTHI: Flijimet e Nânës Shqiptare (Serafici della madre albanese) . . .  -- HILUSHI: Kuleta e vjetër me guraleca të ngjyrëshëm (Il vecchio Borsellino pieno di sassolini colorati) -- VASIL D. ALARUPI: Skënderbeu (Scanderbeg) -- Recensioni (Recensirne).  

  Kronikë kulturore (Cronaca culturale).

  Meshë drite në kujtim të Vangjelis Koliqi. — Ndrroi jetë Emil De Mistura. — Commemorazione di Terenzio Tocci. — Kryetari i « Vatrës » në Romë. — Z. Tahir Kolgjini në kalim nëpër Romë. — Ekspozita e Gjelosh Gjokaj-t (K.). Vazhdon suksesi i piktorit Kodra. — Ekspozitë e Lin Défis. — Grobi, pittore italo-albanese. — Martesa e Albino Greco-s. — U martue e Bija e Prof. Ressulit. — Nozze Zuccaro-Ferraro. — Nastro rosa in casa Fornari. — Lindi n’USA Miftar Spahija ir. — Mbledhja e përvjetëshme akademike e Qendrës Ndërkombtare të Studimeve Shqiptare të Palermës (150). — Kumtesa (Comunicazioni) (170).

 • Shejzat
  Vëll. 14 No. 1-3 (1970)

  PËRMBAJTJA/Sommario

  HILUSHI: Letra të hapuna nji të riut letrar (Lettere aperte ad un giovane letterato). --  KARL GURAKUQI: Nexhat Peshkëpia, shembull atdhetarizme (Nexhat Pëshkëpia patriota esemplare) -- ALOIS: SCHMAUS: Die Arbëresh-Ballade von der « wiedergefundenen Schwester » und ihre balkanischen Zusammenhange (La ballata arbëreshe della sorella ritrovata e le sue analogie balcaniche) -- KARL GURAKUQI: At Viezzoli: Nji fytyrë e paharrueshme (P. Viezzoli: Una figura indimenticabile) -- AT PAULIN MARGJOKAJ: Lëvizja e madhe për çlirimin kombtar (Il grande movimento per la liberazione nazionale) . -- VASIL D. ALARUPI: Skënderbeu (Scanderbeg) -- ERNESTO KOLIQI: Traduzione italiana del XII canto del poema « Lahuta e Malcis » di P. Giorgio Fishta (Përkëthim italisht i kangës XII të « Lahutës së Malcis») -- KOSOVË REXHA-BALA: Dielli nuk e humbë rrugën as nëpër vrantësi (Il sole non perde la sua strada fra le nuvole) -- ANTONIO BELLUSCI FRASNJOTI: La Pastorizia a Frascineto (Blegtorija në Frasnitë)  

  Kronikë kulturore (Cronaca culturale).

  Prof. Nexhat Peshkëpia vdiq (Zef HASANI). — Për krye shëndosh. — Decesso di P. Lorenzo Viezzoli S.J. — Gëzim në shtëpi t’Ingj. Llukaçit. — Përgëzime. — Fiori d’arancio: Nozze Rizzuto-Blaiotta. — Nji tjetër kurs shqipje në Gjermani. — Riunione dell’Accademia del Mediterraneo. — Conferenza del prof. Bonfante. — Rrethi kulturuer arbresh « Gennaro Placco ». — Tesi di laurea in albanologia. (G.G.), — Libra të lexuem: Matteo SCIAMBRA, Giuseppe VALENTINT, Ignazio PARINO: «Il 'Liber brévium’ di Callisto III - La crociata, l’Albania e Skanderbeg. » (Giampaolo Tognetti), — TAHIR KOLGJINI: « Shpaiime rreth Lahutës » (M. Camaj). — Shènjim. Syprina e ré dhe vizatimet në fund t’artikujvet janë hartue nga piktori Gjelosh Gjokaj. 

1-16 of 80